Anne Frank-teaterstykke skaber debat i Holland: »En skrupelløs forfalskning af historien«

Et teaterstykke, der får premiere 11. november, har udløst voldsom debat i Holland. Kan man tillade sig at digte frit om Anne Franks skæbne og lade en forfulgt jøde lave et overgreb på Anne Franks søster uden skygge af dokumentation? Hvor går grænsen for digterisk frihed, spørges der.

Anne fRank fotograferet i 1942. / AFP PHOTO / ANNE FRANK FONDS Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Et teaterstykke om den jødiske pige Anne Franks skæbne har vakt protester og forargelse i Holland. Anne Frank blev under Anden Verdenskrig sammen med sin familie skjult for
de tyske besættelsestropper i Amsterdam i Holland og skrev dér sin berømte dagbog, der udkom efter krigen. Hun blev opdaget i sit skjulested af nazisterne og deporteret til KZ-lejren Bergen-Belsen, hvor hun døde. Teaterstykket, der har premiere 11. november, omtaler ikke hendes jødiske baggrund, og stykket er blevet omsat til nutiden og nævner ikke nazisterne, eller hvorfor de myrdede Anne Frank. Derimod indeholder stykket udokumenterede anklager mod en hollandsk jøde, der skjulte sig sammen med familien Frank.

Denne jøde hed Fritz Pfeffer, og i det nye teaterstykke beskrives, at han begik et overgreb mod Anne Franks søster Margot. Det er historisk korrekt, at Fritz Pfeffer, der var tandlæge, skjulte sig sammen med familien Frank, og at Pfeffer senere døde i en KZ-lejr, men der er ingen dokumentation for, at Fritz Pfeffer angreb hverken Margot Frank eller andre.

I det jødiske tidsskrift NIW angriber chefredaktør Esther Voet stykket som »en skrupelløs forfalskning af historien.« Hun skriver, at stykket ikke giver mening, fordi nazisternes forfølgelse af jøder er skrevet bort, men tilbage er en opfundet historie om Pfeffers angreb på en anden forfulgt jøde. Esther Voet beskriver stykket som »det seneste eksempel på misbrug af Anne Franks skæbne«, og hun nævner eksempler på kunstneriske frembringelser, der vil gøre Anne Frank til lesbisk og palæstinenser.

En anden kommentator, David Barnouw, der er leder af det hollandske Institut for Krig, Holocaust og Folkemordsstudier, siger til hollandske medier, at han er uenig i den skarpe kritik, for ingen har patent på den historiske sandhed, og i sidste ende er det publikum, der må afgøre, om stykket er acceptabelt eller ej.

Han tilføjer dog, at han heller ikke bryder sig om stykket, der hedder »Achter het Huis«, som betyder »bagved huset«. Det er skrevet af en hollandsk forfatter og debattør ved navn Ilja Pfeijffer. Han siger til hollandske medier, at Anne Franks dagbog ikke i sig selv indeholdet noget drama. Hvad der egentlig skete i skjulestedet set gennem en 13-årig piges øjne er en smule for tyndt til en teaterforestilling, mener han.

Avisen Volkskrant skrev i sidste uge, at Anne Frank Fonden overvejer at rejse tiltale mod Ilja Pfeijffer, men fonden har ifølge israelske Jerusalem Post ikke bekræftet denne oplysning. Pfeijffer har ifølge netavisen Times Of Israel tidligere udtalt sig kontroversielt om jøder. I 2016 kaldte han den jødisk-hollandske forfatter Leon der Winter for en »militaristisk jøde«