Anmeldelse: Kvinde, komik og kønspolitik

Sanne Søndergaards standupshow »Kvinde?« hænger for meget fast i de klassiske dogmer om mænd og kvinder.

Foto: Ida Wang Fold sammen
Læs mere

Sanne Søndergaard er erklæret feminist. Kombinationen af det og jobbet som stand-up komiker er ikke helt almindelig. Egentlig mærkeligt, taget i betragtning, hvor meget netop manderollen og dens forhold til kvinder fylder hos mange, mandlige standup komikere. Det gør den sådan set også hos Sanne Søndergaard.

Første afdeling af showet er en morsom og rap intro til det almindelige kvindeliv i 2015: Udseende, sex, dameblade, vægt og alle de regler, man får indprentet fra helt lille om, hvordan kvinder skal agere i det offentlige rum. Såsom altid – altid! – at have samlede ben, når man sidder på en stol. Eller Søndergaards købmandslogik der får hende til at undre sig over, at tøjbutikkerne ikke bare laver tøj i størrelse 32, 34, 36, 38 og 38 og 38… Som hun siger: De ville storsælge!

Det er en blødere, men stadig ret præcis og sjov optakt til anden afdeling, hvor der så til gengæld skal hugges til kønsrolleproblematikken, ligestilling, kvindebilleder. Nu med det lyse hår slået ud og røde stiletter tager Søndergaard udgangspunkt i sine mandlige kollegers nedladende syn på hende som kvindelig komiker.

Eksemplerne på, hvordan de har omtalt og præsenteret Sanne Søndergaard er klart grelle – men kan de gøres til udtryk for, hvordan mænd generelt ser på kvinder? Komikere omtaler ikke ligefrem hinanden i høflige vendinger.

Den overlegne mand

Men efter pausen bliver kollegerne alligevel udgangspunktet for en noget banal gennemgang af, hvordan manden stadig er topskyldig i, at kvinder ikke når længere i verden. Sanne Søndergaard drømte som yngre om et ligeværdigt forhold til en mand, hvor de begge var lige seje – men det har vist sig umuligt. Fordi mændene af historiske årsager er og bliver overlegne, og samfundet bakker op om den ulighed.

Her kan jeg godt mærke, jeg begynder at blive lidt slap i lattermusklen over jokes om, hvordan det mere interesserer medierne, at mænd ikke får sex nok, end om der er krig, at mænd er meget mere millimeterdemokratiske end kvinder og at mænds definition af lækker og værd at knalde stopper ved 38 – i alder og tøjstørrelse. Der går læserbrevsopkog i det.

Det kan godt være, at kvinde er kvinde værst, når jeg havde håbet, at Sanne Søndergaard var skarpere end et almindeligt standupshow, når hun nu ellers er så aktiv i debatten. Man kan selvfølgelig diskutere, om det ikke netop er diskriminerende at ønske, at lige Søndergaard kom længere om med sine pointer omkring mænd og kvinder? Om ikke det netop bekræfter, at kravene til kvinder er højere?

Eller også er det netop et udtryk for ligestilling, at man ønsker af både mandlige og kvindelige komikere, at de kommer ud over de mest klassiske almindeligheder og bruger deres skarphed til mere end blot let ridsen i overfladen.

Hvad: »Kvinde?«

Hvem: Af og med Sanne Søndergaard.

Hvor: Nørrebro Teater, Frederiksbergscenen. Til 31. januar.