Københavnerne er kommet tilbage i teatret – men det ser værre ud i provinsen

Tilskuertallet er igen nogenlunde på niveau med tallene før pandemien, hvis man ser på hele Danmark. Men kigger man nærmere, er der forskel på land og by.

Det Kongelige Teater havde flere tilskuere i 2021/2022-sæsonen, end det havde i sæsonen 2018/2019 – altså tiden før coronapandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Publikum er efter nogle hårde år stort set vendt tilbage til de danske teatre.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Antallet af publikummer er 1,6 millioner højere end i 2020/2021-sæsonen, som var den værste målt på antallet af publikummer.

I sæsonen 2021/2022 overværede 2,5 millioner scenekunst, og det glæder Peter Mark Lundberg, som er direktør i brancheorganisationen Dansk Teater.

»Først og fremmest er vi glade for, at tilskuerne er på vej tilbage. Det er tydeligt, at det nu er de første sæsoner næsten uden restriktioner, vi ser tal fra,« siger Peter Mark Lundberg.

Det samlede antal tilskuere er dog stadig lavere end i 2018/2019. Det skyldes især teatre i provinsen og i de mindre byer, kan man konstatere ud fra tallene. Det er således især kategorien egnsteatre, der har haft et fald i tilskuertallet, skriver Danmarks Statistik.

Det Kongelige Teater og teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde havde lidt flere publikummer i sæsonen 2021/2022 end før pandemiens udbrud. 519.000 var således i Det Kongelige Teater i 2021/2022-sæsonen.

Peter Mark Lundberg forklarer, at dette stemmer overens med de svar, som Dansk Teater modtog fra medlemmerne i en nylig rundspørge. Her svarede især teatrene udenfor storbyerne, at deres publikum i mindre grad havde råd til teaterbilletter.

En mulig forklaring kan findes i, at danskere i provinsen bliver langt hårdere ramt af enerkrisen end borgere i større byer og i hovedstadsområdet. Det viste en analyse som Finans Danmark udarbejdede for TV 2 i oktober.

»Derudover er der tilsyneladende stadig større frygt for covid-19 og sygdom i det hele taget i provinsen end i København,« mener Peter Mark Lundberg.

Ifølge Dansk Teater har 25 procent af publikum mindre lyst end tidligere til at gå i teatret på grund af frygt for covid-19 og andre sygdomme.

For at få publikum tilbage, arbejder teatrene med markedsføring gennem publikumsudviklingscentret Applaus, og derudover arbejder mange teatre med i højere grad at gøre det til en helhedsoplevelse at gå i teatret, siger Peter Mark Lundberg.