Et år med… Alternativet i Folketinget

Sværtegade har analyseret Elbæks nyligt opstillingsberettigede parti og præsenterer et realistisk billede af, hvordan deres politik ville se ud, hvis de kom i Folketinget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maj: Alternativet kravler over spærregrænsen og får hele fire mandater: Uffe, to af de andre spidskandidater og en lettere usoigneret mand ved navn Bjarne “Stjernehul” Jensen, som ingen kender, men som har nogle spændende nye tanker om at omdanne Folketingets talerstole til et rum for eksperimenterende dans.

Juni: Partiets forsøg på at skabe mere tillid til politikerne, hvor alle MF’erne skal tale ærligt om deres følelser, møder et akavet endeligt, da Bjarne “Stjernehul” erklærer, at han kun er med i Alternativet for at komme tæt på Johanne Schmidt-Nielsen. Uffe Elbæk indrømmer, at det ikke er en grøn løsning.

Juli: Partiet får sin første succes med et sommerferieforslag om at dyrke græs og vilde urter på taget af Christiansborg. Liberal Alliance hyrer en privat planteskole, der udvikler sig til en bæredygtig bordel- og bankvirksomhed, hvilket Alternativet bifalder, da alt sengetøj er af økologisk bomuld.

August: Visse politiske kommentatorer forudsiger et problematisk genvalg, da Alternativet indtil videre har besvaret alle §20-spørgsmål med “Måske har du ret - fortæl mere!”. Elbæk gentager, at partiet snarere vil lytte end tale og indbyder kommentatorerne til brainstorming omkring finansloven.

September: Selvsamme kommentatorer imploderer i mødet med så megen ufiltreret oprigtighed i det politiske rum og erstattes af kronisk bitre avislæsere, der primært spørger Alternativets kandidater, om de har set, at der er flyttet muslimer ind ved siden af.

Oktober: Alternativets vælgere jubler, da partiet offentliggør en ny måde at måle velstand på: Tallet, der fremkommer, når man ganger mængden af udstillinger på Louisiana med borgernes samlede aha-oplevelser i forbindelse med antikapitalistiske happenings i byrummet og fratrækker antal mislykkede forsøg på scoringer til øfestivaler om nycirkus.

November: Danmarks tal på den nye velstandsskala er -5236, hvilket beskrives af Elbæk som en social massegrav, som finansloven må trække danskerne ud af. Enhedslisten lover at afsætte et par millioner til øgede nycirkusscoringer.