En liste med… EU-metaforer

Har du stadig lyst til at diskutere EU, selvom folkeafstemningen er slut? Sværtegade giver dig de bedste sproglige billeder uanset politisk ståsted.

1. Hvis EU var et ægteskab …
… ville det så fungere, hvis den ene part altid stod fast på sin suverænitet? Denne metafor kræver, at man kan forestille sig, hvordan alle EU-landene bor i samme hus efter at have været kærester i nogle år. Nu bruger de tid på opvask, Netflix, parmiddage og skænderier om børn. Metaforen kan bruges meget kreativt. Er det fx OK, at den ene part insisterer på, at parret skal bo i Belgien, selvom den anden part ikke forstår fransk og hader moules frites? Er det OK, at den ene part har noget kørende med en norsk rigmand, der dukker op, når det er sjovt, men aldrig behøver forpligte sig?

2. Man køber ikke lejlighed i en ejendom, der skal rives ned.
Umiddelbart en metafor til gavn for EU-skeptikerne, men kan også vendes om til, at EU er et håndværkertilbud, som medlemslandene skal samarbejde om at gøre i stand. Hvorefter vi sælger det til Kina.

3. Det er fedtspilleri ikke at være fuldgyldigt medlem.
Forestil dig, at EU er en julefrokost, hvor alle skal have noget med. Holder man fast på sine retsforbehold, er man ligesom ham, der siger, at han “måske” kommer, indtil han er sikker på, at den, han gerne vil score, også dukker op. Dernæst skriver han, at han meget gerne vil tage rugbrød med, “hvis han kan nå det på vej hjem fra arbejde”.

4. Vi skal sidde med ved bordet i stedet for at stå udenfor og råbe ind.
Her er EU en gruppe børn, der har smidt Danmark ud, fordi vi ikke ville lege det samme som de andre. Eller rettere, de andre lande ville godt have Danmark med, men så kom ham den vigtige fransktalende unge fra det rige kvarter, som ingen rigtig kan lide, fordi han er vildt kedelig, men som altid ender med at bestemme alligevel.