En dag med… Protesterende gymnasieelever

I torsdags protesterede lærere og elever over regeringens nedskæringer på uddannelse. Sværtegade har fulgt en af de politiske aktivister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

06.55 Vækkes nådesløst af min mor, som siger, at jeg skal op, hvis jeg skal nå at være med til at “male de der sjove bannere, I laver hvert år”. Tsk tsk, mor, du kender ikke vores kamp.

07.47 Problemer med farvelægningen af “I æder vores ungdom”-skiltet. Emilie mener, at teksten skal være gul, så man bliver mindet om jødestjernen, mens Karl foreslår rød som det blod, der (næsten) spildes ved nedskæringerne. Vi bliver enige om orange.

08.02 Den første lærer dukker op. Idet han roligt sipper til sin termokandekaffe, meddeler vi ham, at han skal blive på lærerværelset, eftersom regeringen snart vil styrte i grus. Han ser umiddelbart ikke så skræmt ud.

08.04 Lærer nummer to dukker op og svarer med et “Nej, hvor hyggeligt!”, da vi informerer hende om, at vi snart barrikaderer lærerværelset. Hun får dog lov til at hente kage først.

08.14 Alle lærerne er nu forsvarligt låst inde (medmindre de vil ud og tisse), og vi venter på pressens ankomst med skilte og bannere. Emilie mener, vores situation minder om romanen “1984”, som hun lige har læst. Karl nynner noget fra Les Misérables.

10.23 En lille tv-hold filmer os, idet vi taktfast messer “Uddannelsens død - politikernes brød”. Et slagord, Magnus fandt på i sidste øjeblik, da vores idrætslærer fortalte os, at “Lorte Mårten” ikke var aktuelt længere. Hvem kan holde styr på alt det politik?

12.33 Vi begynder at blive sultne, men kommer i tanke om, at vi har låst kantinedamerne inde. Karl spørger dem pænt, om de ikke vil lave sandwich, men vender skræmt tilbage: “De sagde, jeg var en forkælet møgunge, der nassede på deres skattepenge.”

12.36 »Det var bare for sjov,« griner kantineleder Bettina, inden hun går i gang med nogle kyllingewraps. Jeg begynder at tvivle på, om Karl kan klare revolutionen.