En dag med… Københavneren, der blev udflyttet til Jylland

Kan mennesker leve og arbejde i en nordjysk provinsby? Sværtegade har beskrevet første arbejdsdag for en statsansat kvinde, der flyttede med jobbet til Jylland.

07.43 Jeg hopper i den nyindkøbte elbil, mens skyerne samler sig truende over mit hoved. Vejene er tomme, vindhekse fyger over den hullede asfalt. Pludselig må jeg stoppe, da en fåreflok skal krydse. Hyrden kigger længe på mig med sammenknebne øjne og bister mine.

08.33 Gaderne ligger øde hen med undtagelse af et par skræmte ansigter bag glasset på min arbejdsplads. Jeg går ind og siger hej, men får intet svar. Efter nogle minutters forvirring dukker en pukkelrygget lille mand op og peger med et grynt på det, der skal være mit kontor.

10.14 Morgenmøde, hvor stemningen er trykket, og alle taler i underlige brokker som “Daw!” og “Jøw!”. Det er da fint, at her er så mange indvandrere ansat, men man kunne måske have gjort mere ud af deres danskundervisning. Alle kigger sært på mig, og jeg smiler nervøst tilbage.

12.29 En stor klokke ringer, og alle bevæger sig mumlende ned i kælderen, hvor kantinen befinder sig. Jeg er meget sulten, for her er tydeligvis hverken økologisk frugtordning, Fair Trade-kaffe eller LCHF-snacks. Gad vide, hvad de spiser herude?

12.34 Jeg får øje på en gigantisk gruekedel, som en næsten lige så gigantisk kvinde rører rundt i. “Hvad er det for noget?” spørger jeg venligt. “Svin!” lyder svaret. Prøvende tager jeg imod en tallerken, da jeg hører råb og skrigen udenfor.

12.37 Jeg går ud og ser en stor menneskemængde bevæge sig hen mod torvet, mens de slæber på en protesterende kvinde. De har høtyve og fakler, selvom det ikke er mørkt. “Brænd hende!” lyder den messende ordre fra folkedybet.

12.39 Jeg bliver meget oprevet og spørger de andre, hvad der dog foregår. “Hun æ nok jen å dem der fin på’en,” siger den pukkelryggede mand, og pludselig stirrer alle på mig. “Æ do å en o dem mæ æ wijjergåen ujjannelse? Æ Djøffe?” grynter kantinedamen. “Nej nej, jeg har bare en HG!” stammer jeg.