Zornig opfordrer unge til at dokumentere overgreb efter Solhaven-dom

Hvis I oplever, at voksne begår overgreb mod jer, så dokumenter det med jeres mobiltelefoner. Sådan lyder opfordringen fra Lisbeth Zornig til børn og unge efter dommen i Solhaven-sagen, hvor 12 medarbejdere blev frifundet for mishandling.

Foto: Nils Meilvang. Arkiv: Lisbeth Zornig Andersen.
Læs mere
Fold sammen

Børnene har tabt.

Sådan lyder vurderingen fra tidligere børnerådsformand Lisbeth Zornig, efter Retten i Aalborg onsdag frifandt 12 medarbejdere fra døgninstitutionen Solhaven i en sag om mishandling af unge.

»Jeg tænker, at her er det børnenes ord mod de voksnes, og børnene har tabt,« siger Lisbeth Zornig til Radio24syv.

Forstanderen og 11 ansatte fra Solhaven i Farsø var tiltalt for vold og tvang mod unge på institutionen. De blev alle pure frifundet.

Retten i Aalborg lagde blandt andet vægt på, at der har manglet beviser i sagen, og at meget har været påstand mod påstand.

»Det understreger, at der er meget vidde rammer for, hvad man må gøre ved de her børn. Mit budskab til børnene er fremadrettet, at hvis de oplever noget, som de tror er ulovligt, og som voksne gør ved dem, så må de dokumentere overgrebene med deres mobiltelefoner. Der skal beviser på bordet,« siger Lisbeth Zornig.

De 12 ansatte var tiltalt for i alt 66 forhold, herunder halsgreb, slag med knytnæver og knæspark, som skulle have fundet sted fra 2005 til 2012. I de fleste forhold havde anklagemyndigheden rejst tiltale efter den grove voldsparagraf, der har en straframme på op til seks års fængsel.

Alle 12 har under hele forløbet nægtet sig skyldige.

»Man kan jo aldrig vide, hvem der taler sandt, men det, der gør, at jeg tror, de unge taler sandt, er, at vi i Børnerådet var rundt at tale med 113 anbragte børn. Det var kun på Solhaven og ét andet sted, vi blev nødt til at lave underretninger, fordi de unge fortalte nogle bekymrende ting,« siger den tidligere børnerådsformand til Radio24syv.

Før anklagemyndigheden vil tage stilling til, om den vil anke frifindelsen, skal dommen nærlæses. Det fortæller chefanklager Søren Gade fra Nordjyllands Politi.

»Dommen er på grund af sagens karakter omfattende, og derfor vil anklagemyndigheden i de kommende dage bruge tid på at nærlæse dommens præmisser og derefter tage stilling til et eventuelt ankespørgsmål,« siger Søren Gade.