ZOO i København med nødråb: »Hjælp os med at passe på dyrene«

I en stor annonce beder Zoologisk Have i København om hjælp. Det er afgørende for, at man i fællesskab kan passe godt på dyrene, lader virksomheden forstå. De er nemlig »presset helt i bund«, lyder det fra Zoologisk Haves administrerende direktør.

Zoologisk Have beder om en økonomisk håndsrækning til driften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Løven bliver stadig sulten, isbjørnenes vand skal stadig renses, og pingvinen skal stadig vaccineres.

Sådan lyder det blandt andet i et budskab fra Zoologisk Have i København med overskriften: »Hjælp os med at passe på dyrene«.

Efterspørgslen på hjælp kommer, fordi Zoologisk Have på Frederiksberg er »presset helt i bund«, fortæller administrerende direktør Jørgen Nielsen til Berlingske:

»Vi har levende dyr, og vi skal derfor holde en zoologisk have i gang. Det er der en masse grundomkostninger ved, derfor har vi omkostninger hver dag, som overstiger vores indtægter. Hver dag og hver måned er drevet med underskud. Så hvis det fortsætter, skal jeg i banken om tre måneder og begynde at låne penge til at drive Zoologisk Have,« siger Jørgen Nielsen.

Budskabet er præsenteret i en helsides annonce i Politiken, hvor Zoologisk Have forklarer, at man konkret kan hjælpe virksomheden ved at overføre penge direkte via mobilepay eller ved at købe et Zookort.

»Det kan godt være, man ikke så tit er ude at se Zoologisk Have i sådan en helsides annonce, ligesom organisationer som Kræftens Bekæmpelse m.m. Men det er vores måde at hejse et lille flag på. Og det er vores måde at spørge befolkningen, om de mon kan undvære en 20er. Det tager vi gerne imod.«

Fire millioner i donation

Zoologisk Have i København har i år ikke fået samme økonomiske håndsrækning som sidste sommer.

Et politisk flertal kunne i fredags præsentere en aftale om en sommer- og erhvervspakke, der har til formål at stimulere dansk økonomi og hjælpe brancher, som har været i knæ under coronakrisen.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative og Alternativet.

Det er denne aftale, som Zoologisk Have i København ikke har fået megen hjælp ud af, hvorimod virksomheden sidste år kunne få støtte til at sælge billetter til halv pris, hvilket gjorde en betydelig forskel for antallet af besøgende:

»Det gav 100.000 ekstra gæster i juni måned. Vi skulle have haft 200.000, men vi endte med at have 300.000 alene på grund af den hjælp. Det var med til at gøre en forskel, på trods af at vi havde et underskud på 25 millioner kroner i Zoologisk Have. Derfor kunne den hjælp også have været afgørende i år,« siger Jørgen Nielsen, der havde store forventninger til, at Zoologisk Have ville få del i sommerpakken.

Men helsidesannoncen kommer ikke alene på baggrund af den manglende håndsrækning, forklarer Jørgen Nielsen. Det var planlagt, inden politikerne præsenterede sommerpakken i fredags.

Zoologisk Have i København havde nemlig held med donationer sidste år, hvor coronakrisen også påvirkede omsætningen:

»Vi fik fantastisk hjælp – primært af danskerne, som donerede. Vi fik i størrelsesorden små fire millioner kroner ind. Det viser, at det er en god sags tjeneste, som danskerne gerne vil støtte op om,« siger Jørgen Nielsen.

Zoologisk Haves administrerende direktør har dog ingen forventninger om, at donationerne i år når samme højder.