Zobel: Politiet løj i retten

Rigmor Zobel, der for nylig blev dømt for køb af seks gram kokain, trådte søndag aften frem i DRs 21 Søndag. Hun bedyrede sin uskyld og rettede samtidig kraftige beskyldninger mod politiet.

Rigmor Zobel blev søndag aften interviewet i 21 Søndag på DR. Her rettede hun et hårdt angreb mod politi og anklagemyndighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen havde troet, at erhvervskvinden Rigmor Zobel, der for nylig blev idømt en bøde på 20.000 kr. for køb af seks gram kokain til eget forbrug, var psykisk nedbrudt og ville spille medlidenheds-kortet, da hun søndag aften trådte offentligt frem i 21 Søndag på DR, så tog de grundigt fejl.

Fokuseret og kampberedt gik hun til angreb på politiet og anklagemyndigheden, som oprindelig havde rejst en alvorlig sigtelse mod hende for køb af 170 gram kokain med videresalg for øje, men til sidst accepterede en mild dom for en langt mindre alvorlig forbrydelse.

»Jeg har ikke noget at kritisere domstolene for, tværtimod. Men min oplevelse af politi og anklagemyndighed har været rædselsfuld og har rystet hele mit verdensbillede. Særligt politiet har været en rystende oplevelse at møde fra start til slut,« sagde Rigmor Zobel, der selv er uddannet jurist.

Under retssagen var hun beskyttet af et navneforbud, og i pressen blev hun kaldt »jetsetdronningen«, fordi hun privat omgås en række af samfundets spidser, bl.a. medlemmer af kongehuset, og er datter af erhvervsmanden Peter Zobel. I aftes sagde hun om navneforbuddet, at det er »herligt at få den der åndssvage maske af«.

Orker ikke mere

Både anklagemyndigheden og Rigmor Zobel selv har valgt ikke at anke byrettens dom. Da Rigmor Zobel, der i udsendelsen afviste alle anklager mod sig, blev spurgt, om hun ikke dermed acceptere, at dommen kommer til at klæbe til hendes ry, lød svaret:

»Jo, og det var også derfor vi overvejede at anke, men så skulle jeg trækkes med den sag et år til og så blive frikendt for den dér lille bøde på 20.000 kr. Og det ville jo ikke fjerne alle de der links, der allerede er på Google. Spørgsmålet er, om det ville gøre nogen forskel for mit ry og rygte. Og jeg orker ikke mere.«

Rigmor Zobel sagde, at politiets afhøringer havde mindet om noget, man ser i amerikanske film.

»Først kommer de og ransager vores hjem, og der kommer syv sortklædte betjente i skudsikre veste og med pistoler. Derefter slæber de mig ind på Station 1 foran øjnene på mine rædselsslagne børn, selv om forhøret lige så godt kan foregå i hjemmet,« forklarede Zobel.

Ifølge hende råbte en politiassistent beskyldninger ind i hovedet på hende og truede med - ordret - at hvis hun ikke gav ham noget, han kunne bruge mod denne her »J« (en anden person i sagen, red.), så ville han smide hende i spjældet.

»Og så kunne jeg skyde en hvid pil efter at se mine børn. Da min advokat så gjorde indsigelser, så skreg han til ham, at han skulle holde sin kæft, ellers kunne han blive smidt ud. Det er som bekendt ulovligt at bruge trusler under forhør,« sagde Rigmor Zobel.

Under udsendelsen anklagede Rigmor Zobel politiassistenten for direkte at lyve i retten under ed. Ifølge DR ønskede den pågældende politiassistent ikke at medvirke i udsendelsen, og politidirektør Johan Reimann afviser her til aften over for Berlingske.dk at "genopføre sagen i medierne".

- De synspunkter som Rigmor Zobel har om forhøret, dem har hun lagt frem i retten, og der har været forskellige opfattelser af, om det har været rigtigt eller forkert, det hun sagde. Derfor kan man sige, at vi ikke vil genopføre sagen fra retten. Hvis hun mener, at rettens dom er forkert, så kunne hun have anket den. Og hvis hun ville klage (over politiet, red.), så kunne hun have gjort det for længst, siger Johan Reimann til Berlingske.dk.

Brød politiet sin tavshedspligt?

Rigmor Zobel beskyldte også politiet for at have brudt sin tavshedspligt op til grundlovsforhøret af hende, fordi pressen, som mødte op ved grundlovsforhøret, var blevet bekendt med sigtelsen, før grundlovsforhøret begyndte.

»Alt tyder på, at de har brudt deres tavshedspligt,« sagde Rigmor Zobel, som også mistænker pressen for at købe oplysninger hos anklagemyndigheden.

»Hvor vidt det sker mod vederlag, det kan man jo aldrig bevise, men at der er læk, det er der jo ikke nogen tvivl om,« sagde hun.

Politidirektør Johan Reimann siger til Berlingske.dk, at han ikke er bekendt med, at politiet skulle have lækket Rigmor Zobels navn.

På spørgsmålet om, hvordan sagen personligt har påvirket hende, svarede hun i interviewet: »Det har været en frygtelig tid for mig. Jeg tror, at alle vil blive chokeret over at blive sigtet for noget, som man ikke alene ikke har gjort, men man slet ikke kan forholde sig til. Det er helt uvirkeligt for én. Men min mand og i høj grad min far og hele min familie og – vil jeg godt understrege – alle mine venner har støttet mig helt uvurderligt og helt overraskende.«


Berlingske.dk har indtil nu af etiske grunde valgt ikke at bringe Rigmor Zobels navn, da dommen var en bødestraf på 20.000 kroner. Normalt bringer Berlingske.dk kun navne på personer, der har fået en dom på mindst to års fængsel. Men da Rigmor Zobel selv har valgt at stå frem i medierne i dag, bringer vi nu også hendes navn.