Zelenskyj taler med amerikanerne om drømme, med tyskerne om mure og med israelerne om »Endlösung«. Spørgsmålet er, om det virker

Tyskerne bad han om at rive muren ned. Da han talte til Israel, drog han en parallel mellem Ukraine-krigen og Holocaust. I talrige taler har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, påberåbt sig historien for at fortælle om nutiden.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, leverer en videotransmitteret tale til den amerikanske kongres. I talen fortalte han de amerikanske politikere, hvordan Ukraine lige nu gennemlever 11. september og Pearl Harbor – hver dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: J. Scott Applewhite/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til den amerikanske kongres fremhævede han, at Martin Luther King havde en drøm – han selv har et behov.

I sin tale til den tyske forbundsdag beskrev han, hvordan gaslinjen Nord Stream 2 er cementen i en ny Berlinmur gennem Europa og sagde direkte henvendt til den tyske kansler, Olaf Scholz:

»Dear Mr. Scholz, tear down this wall.«

Søndag, da han adresserede det israelske parlament, Knesset, tegnede Volodymyr Zelenskyj en direkte linje mellem nazisternes jødeudryddelse og Putins »Endlösung«.

Gennem tv-skærme, men med stor indlevelse, har den ukrainske præsident leveret en efterhånden lang række taler til verdens lande.

Ordene er skræddersyede – budskabet er det samme: Bistand til Ukraine og sanktioner mod Rusland.

Volodymyr Zelenskyj under en videotale til det italienske parlament tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens krigen på fjerde uge kæmpes i hans land, har Vesten fået en helt anden opfattelse af Ukraine. Det fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Flemming Splidsboel Hansen.

»En stor del af æren tilfalder Zelenskyj. Han har været dygtig og vist sig at være inspirerende for mange,« siger han.

Med nogle relativ simple retoriske greb forsøger præsidenten ifølge seniorforskeren at synliggøre over for omverdenen, hvad det er for en konflikt, Ukraine står i.

»Han er uddannet skuespiller, og det kommer ham til gode. Han er dygtig i den måde, han betoner sine budskaber på,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Spørgsmålet er, om det virker.

Forestil jer, at Toronto var Kyiv

I sin tale til USAs kongres opfordrede Volodymyr Zelenskyj de amerikanske politikere til at huske voldsomme begivenheder i landets egen historie.

Ifølge den ukrainske præsident gennemlever Ukraine lige nu 11. september 2001 og Pearl Harbor-angrebet i 1941 – hver dag.

Med borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther Kings berømte tale in mente sagde han:

»Jeg har en drøm – de ord er kendte for hver og en af jer. I dag kan jeg sige, jeg har et behov. Jeg har et behov for at beskytte luftrummet,« sagde han.

Volodymyr Zelenskyj i en videotale til den tyske forbundsdag 17. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix.

Zelenskyj har gentagne gange og indtrængende bedt USA og NATO-landene om at indføre et flyveforbud over Ukraine.

Da han talte til Canadas parlament, bad han landets politikere forestille sig, at storbyen Toronto var Ukraines hovedstad, Kyiv.

»Forestil jer hver især, at klokken fire om morgenen hører I eksplosioner, frygtelige eksplosioner,« sagde Volodymyr Zelenskyj og talte direkte til den canadiske premierminister, Justin Trudeau:

»Justin, forestil dig, at du hører det, og dine børn hører det, hører missilangreb i Ottawa Lufthavn. Forestil dig, at du leder efter ord til at forklare dette til dine børn. Forklar dem, at en storstilet krig er begyndt.«

Et oldgammelt trick

Også Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, er Zelenskyj på fornavn med.

Da han som den første udenlandske leder nogensinde blev inviteret til at tale til Underhuset, benyttede han lejligheden til at citere både Shakespeare og omskrive et berømt Winston Churchill-citat:

»Vi vil kæmpe til enden, til havs, i luften.«

Også i det britiske Underhuset fik Volodymyr Zelenskyj et stående bifald. Den ukrainske præsident var som den første udenlandske regeringsleder nogensinde inviteret til at deltage 8. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Taylor/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvad er formålet med de talrige historiske pendanter, Volodymyr Zelenskyj trækker på?

Det er egentlig ret simpelt, fortæller Henriette van der Blom, lektor i oldtidshistorie ved University of Birmingham i England, til The New York Times. Hun har ledt et projekt om politiske taler.

»Målet er, selvfølgelig, at få sit publikum med om bord. Det er et oldgammelt retorisk trick,« siger hun.

»Han forsøger at henvende sig til sit publikums samvittighed. Det er en del af denne idé om at trække på let identificerbare temaer for det specifikke publikum.«

Den endelige løsning

Så er vi fremme ved søndag, hvor Volodymyr Zelenskyj stod over for Israels beslutningstagere.

Her advarede han parlamentet, som ikke har indført sanktioner mod Rusland eller sendt våben til Ukraine, om at ligegyldighed koster liv.

Og så drog han en direkte parallel mellem Putins handlinger mod Ukraine og folkemordet på det jødiske folk under det tyske nazistyre.

»Nazisterne kaldte det ‘den endelige løsning’ om jødespørgsmålet. Og nu, i Moskva, bruger de disse ord, den endelige løsning. Men nu er det rettet mod os og spørgsmålet om Ukraine,« sagde Volodymyr Zelenskyj søndag.

»Uanset hvad er valget jeres, brødre og søstre, og så må I, det israelske folk, leve med jeres svar.«

Volodymyr Zelenskyj har søndag foreslået, at direkte forhandling med Ruslands præsident, Vladimir Putin, finder sted i Jerusalem.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters/Ritzau Scanpix.

Flere israelske parlamentsmedlemmer har efterfølgende kaldt sammenligningen mellem krigen i Ukraine og holocaust for både ufølsom og unødvendig.

Sent samme aften foreslog den ukrainske præsident Jerusalem som et muligt sted til direkte forhandlinger med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Et kæmpe spring

På trods af stående bifald og stålsat støtte flere steder på sin verdensturné, kan man stille spørgsmålstegn ved, hvor meget Ukraine har opnået.

Det er for eksempel fortsat usandsynligt, at NATO-landene vil opfylde Volodymyr Zelenskyjs mest indtrængende ønske og indføre en flyveforbudszone over det ukrainske luftrum.

Ej heller har EU budt det krigshærgede land velkomment med åbne arme eller løfte om hurtigt medlemskab.

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen er det ikke så sort/hvidt, om Zelenskyj lykkes eller mislykkes med sit foretagende.

»Som præsident for et transitionsland som Ukraine er det en del af hans statslige arbejde, skridt for skridt at forsøge at bringe Ukraine tættere på målet – som her er EU og NATO,« siger seniorforskeren.

»Min samlede vurdering af hans indsats er, at han rykker på dels Vestens opfattelse af ham selv og af Ukraine, som har taget et kæmpe spring i løbet af få uger. Nogen vil måske mene, det er lidt meget at iscenesætte sig selv som en ny Churchill. Men folk begejstres og føler, det er troværdigt.«

Flere – inklusive Flemming Splidsboel Hansen – anså tidligere den ukrainske præsident for at være en »skuespillerpræsident« – men ikke længere.

»Han er trådt i karakter som en rigtig præsident. Det er på en måde paradoksalt, at Putin har formået at gøre ham til det – det var jo ikke meningen.«