Ytringsfrihedens frontkæmper under pansergeneralens larvefødder

Mens Jyllands-Postens tidligere kultur og udlandsredaktør Flemming Rose i en ny bog anklager avisens stærke mand, Jørgen Ejbøl, for dobbeltmoral og for at uddele mundkurv til ham selv, svarer Ejbøl tilbage i en anden bog med spørgsmålet: Hvad er vigtigst? Ytringsfriheden for Flemming Rose eller 2.000 medarbejderes sikkerhed? Krigen på JPs chefgange er nu ude i offentligheden.

Kulturredaktør på Jyllandsposten og forfatter Flemming Rose. (Foto: Mathias Bojesen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

De 12 tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten trykte en søndag i 2005 er tilsyneladende en varigt givende kilde til konflikter af den mest eksplosive slags.

Fra brændende danske flag i de muslimske lande til ansporing af islamistiske terrorister og nu også til et voldsomt sammenstød i JP/Politikens Hus, hvor Jyllands-Postens tidligere kultur- og udlandsredaktør, Flemming Rose, der for mange blev selve talsmanden bag Muhammed-tegningerne, i en ny bog er gået til angreb på Jyllands-Postens stærke mand igennem en menneskealder, Jørgen Ejbøl.

Om en uge kommer så en ny bog med Jørgen Ejbøl, hvor han går til modangreb på Flemming Rose, og beskriver ytringsfrihedsforkæmperens opførsel som uansvarlig.

Men først Rose: I bogen »De besatte«, der udkom fredag, beskriver Flemming Rose, hvordan han oplever JP/Politikens Hus og særligt Jørgen Ejbøl gennem årene i stigende grad giver køb på principperne om ytringsfrihed og forsøger at lukke munden på ham. En mundkurv, der i 2011 manifesterer sig i en decideret håndfæstning, som Flemming Rose gengiver i bogen.

I håndfæstningen dikteres Rose, at han skal afholde sig fra at deltage i radio- og TV-programmer, foredrag og seminarer – både nationalt og internationalt og i øvrigt afholde sig fra at kommentere religiøse spørgsmål, den islamiske konference eller tegningerne. Håndfæstningen skal foreløbigt gælde et år, men kommer til vare resten af Flemming Roses ansættelse på Jyllands-Posten.

I 2010 havde Flemming Rose udgivet bogen »Tavshedens tyranni«, og det år havde politi og efterretningsvæsen stoppet fire attentatforsøg, hvor terrorister havde JP/Politikens Hus som mål – i et af tilfældene blev fire bevæbnede mænd anholdt med kurs mod Rådhuspladsen.

Flemming Rose accepterede mundkurven af forståelse for sikkerhedssituationen i bladhuset. Håndfæstningen er gengivet efter en mail fra den daværende bestyrelsesformand, Jørgen Ejbøl, til koncerndirektør Lars Munch, der i dag er bestyrelsesformand i JP/Politikens Hus. Altså uden om chefredaktionen, der normalt er eneansvarlig for medarbejderne.

Lars Munch ønsker ikke at give interview, men vedgår i en mail, at det er usædvanligt, at en direktør eller bestyrelsesformand blander sig i den redaktionelle linje, men understreger at Muhammed-krisen og dens følger var usædvanlige.

»Det er en vurderingssag, hvorvidt en bestemt linje skal forlænges i det uendelige, eller om der skal gøres plads til andre perspektiver. Men når denne vurdering involverer grundlæggende publicistiske forhold, er det til gengæld ønskværdigt, at også direktør og bestyrelsesformand tilkendegiver deres holdning.

Efter nogle år var Jyllands-Postens standpunkt vist klart. I stigende omfang blev vi sagen i stedet for at skrive om den. Et journalistisk medie skal være uhildet. Alt andet er uholdbart. Det var uholdbart fra et publicistisk perspektiv og uansvarligt ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv i forhold til vores flere end 2.000 loyale medarbejdere,« skriver Lars Munch i mailen, hvor han afviser enhver form for manglende opbakning til Flemming Rose eller begrænsning af ytringsfriheden.

Set ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, er JP/Politikens tackling af Flemming Rose forståelig, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen. »Ud fra det rent sikkerhedsmæssige, er det afgørende, at man ikke er med til at kaste benzin på et i forvejen glødende bål. Og Flemming Rose er jo beskyttet af PET, og på den måde symbolet på den krænkelse, som nogen mener er foregået på et tidspunkt,« siger Bonnichsen.

Ejbøl om Rose: Totalt svigt

Jørgen Ejbøl ønsker ikke selv at udtale sig om Flemming Rose, men lægger til gengæld ikke fingrene imellem i bogform, fremgår det af offentliggjorte uddrag.

7. november udkommer bogen »Pansergeneralen – Nedslag i Jørgen Ejbøls liv og karriere« af journalist Kirsten Jacobsen, og her bruger Ejbøl ordene »totalt svigt og havari« om Flemming Roses ageren.

»Hvis et menneske gennem ti-femten år har fået forklaringer, advarsler, råd osv., og hver gang har sneget sig udenom, kommer der et tidspunkt, hvor man siger: Her stopper det.«

Og senere:

»Derfor er det et totalsvigt at lege med alvoren og sætte sin person foran fællesskabet. Så svigtet ligger hos en mand, som vi har brugt over 130 mio. kr. på at beskytte. Terroristerne havde to mål som en direkte følge af tegningerne: Charlie Hebdo og os. Det ene mål er væk nu. Need I say more? Men jeg kan forstå, at Flemming Rose er en beundret mand i journalistkredse,« lyder det fra Ejbøl i bogen.

Stadig opbakning til Rose

Konflikten mellem Ejbøl og Rose gik fra ulmende til brændende, da Flemming Rose udgav sin bog »Hymne til frihed« i 2015. Ved uddelingen af Jyllands-Postens frihedspris i 2015, nægtede Ejbøl adgang for Roses livvagter. I samme omgang blev Naser Khaders (K) livvagter smidt ud – noget han aldrig har prøvet før.

»Livvagterne er jo politifolk, og man går normalt ikke og hindrer politifolk i at udføre deres arbejde,« siger Naser Khader, der har oplevet og forstår Flemming Roses frustration over modstanden fra Jyllands-Posten.

»Man har jo kastet håndklædet i ringen og erkendt, at man har tabt den kamp. Flemming Roses stemme er efter min mening en af de vigtigste stemmer i den offentlige debat. Selvfølgelig er JP i en situation, hvor de skal tage hensyn til en masse medarbejdere – men jeg mener, at det er en falliterklæring, at man melder sig ud af en af de vigtigste værdikampe, der findes, kampen om ytringsfriheden,« erklærer Naser Khader.

Også internt i JP/Politikens Hus er der opbakning til Flemming Rose. I en kommentar på eb.dk er opinionsredaktør Mads Kastrup skuffet over ledelsen i sit mediehus.

»Egentlig bør Jørgen Ejbøl trække sig baglæns, bukkende og undskyldende ud ad svingdøren i JP/Politikens Hus. Hans svig er indlysende. Både over for journalistik i almindelighed og over for en nu tidligere ansat på Jyllands-Posten, Flemming Rose, i særdeleshed,« skriver Mads Kastrup.

»De besatte«