Yderområder mangler tandlæger

Hver fjerde kommunale tandlægestilling er ubesat i Koldingområdet.

Børnene i Syd- og Sønderjylland må passe bedre på deres tænder, for kommunerne har svært ved at få tandlæger til kommunale tandplejer. Det skriver morgenavisen 24timer.

Kolding Kommune har ikke tidligere haft problemer med at trække tandlæger til, men her står hver fjerde kommunale tandlægestilling åben.

»Det betyder, at der bliver længere imellem, at børnene kaldes ind til undersøgelser. Lønnen er højere i den private end den offentlige sektor, og når der samtidig uddannes for få tandlæger, kommer vi til at mangle tandlæger i kommunerne,« siger direktør i senior- og sundhedsforvaltningen i Kolding Kommune Erik Demant til morgenavisen 24timer.

I Esbjerg Kommune kniber det også med at få tandlæger, og overtandlæge Jette Fries forudser større mangel i fremtiden.

»I nær fremtid kan vi stå i samme situation som Kolding, for vi får ikke ret mange ansøgere. Når vi så får en ny tandlæge, er pågældende som regel kun et år eller to hos os, inden han eller hun skifter til en privat praksis - det er et spørgsmål om løn,« mener Jette Fries.

Klinikchef i Bredebro Kommunale Tandpleje Pia Graversgaard fortæller, at også de sønderjyske kommuner - blandt andet Tønder, Sønderborg og Aabenraa - mangler tandlæger til den kommunale tandpleje.

»Det er gyldne tider for nyuddannede, der kan vælge og vrage mellem job. De vil som regel ikke flytte særlig langt fra den by, de er uddannet i, og derfor kan vi ikke få folk,« fortæller Pia Graversgaard, der også er næstformand for de offentlige tandlæger i Dansk Tandlægeforening.

Kilde: 24timer