Yderligere coronarestriktioner kan snart være på vej: »Vi bliver nødt til at sætte forsamlingsforbuddet betydeligt længere ned«

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) varsler, at flere coronarestriktioner kan være på vej. Hvis smittekurven ikke vender de næste dage, skal vi forvente yderligere tiltag, lyder det fra ministeren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) varsler, at flere coronarestriktioner kan være på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Måske skal vi snart vænne os til yderligere coronarestriktioner. Sådan lyder det, efter at sundhedsminister Magnus Heuncike (S) har varslet, at der snart kan komme yderligere tiltag for at nedbringe de stigende smittetal.

»Det er redskaber som at stramme forsamlingsforbuddet. Det er selvfølgelig situationen omkring mundbind, hvor vi i Danmark har mundbind i den kollektive trafik, i restaurantlivet og hos lægen. Der har vi mulighed for at skrue op for det,« siger Magnus Heunicke til Ritzau.

Det møder opbakning fra virologer, der også mener, at man må gribe til flere restriktioner.

Allerede inden de høje smittetal blev offentliggjort onsdag, foreslog Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, at sænke forsamlingsforbuddet yderligere.

Han vurderer, at forsamlingsforbuddet skal sænkes fra 50 til mellem ti og 15 personer, hvis vi skal undgå, at coronavirussen griber mere om sig herhjemme.

»Vi bliver nødt til at sætte forsamlingsforbuddet betydeligt længere ned. Virussen spreder sig gennem den lille procentdel af dem, der er smittet, så det er vigtigt, at så få som muligt forsamles,« siger han.

Allan Randrup fremhæver, at hvis 50 mennesker er forsamlet, og en person er smittet, vil 49 personer potentielt kunne blive smittet. Omvendt vil »kun« ni personer være i fare for at blive smittet, hvis forsamlingsforbuddet sænkes til ti personer.

»Det er ikke situationen her og nu, der i sig selv er bekymrende. Men det er bekymrende, når vi ser på udviklingen i de øvrige europæiske lande. Her så vi, at smittespredningen skete meget langsomt i begyndelsen, men pludselig tog fart. Derfor bliver vi nødt til at tage nogle tiltag allerede nu,« mener han.

Skal sættes ind de rigtige steder

Men sundhedsmyndighederne er i et vanskeligt dilemma, for de er nødt til at sætte ind på områder, hvor det »gør ondt«. Det vurderer tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

»Jeg mener ikke, at forsamlingsforbud i sig selv vil nedbringe smitten. Myndighederne må regulere på områder, hvor der er mange mennesker. Selv om det er smertefuldt, og vi helst vil holde vores institutioner åbne, må man nok kigge på det område. For spørgsmålet er, om yderligere restriktioner vil have en effekt, hvis institutionerne forbliver åbne,« siger han.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen skal man være sikker på at indføre restriktioner, der rammer de områder, hvor vi ved, at smitten sker. Derfor mener han heller ikke, at det at nedbringe forsamlingsforbuddet nødvendigvis er løsningen, hvis man ikke kigger på skoler og arbejdspladser.

»Men man sender selvfølgelig et budskab til befolkningen om, at man skal passe på og lade være med at holde private fester. Det er klart, at hvis smitten eskalerer yderligere, er det bekymrende. Det er nødvendigt at gøre noget, så vi ikke bevæger os hen imod situationen i andre lande,« siger han.

Tidligere under coronakrisen har forsamlingsforbuddet været nede på ti personer. På nuværende tidspunkt vil Heunicke ikke komme ind på, om befolkningen skal forvente at forholde sig til det scenarie.

I øjeblikket er der et forsamlingsforbud på 50 personer. Det gælder frem til 31. oktober, hvilket også gør sig gældende for en række andre landsdækkende restriktioner. Desuden er der krav om brug af mundbind i eksempelvis den offentlige transport og restaurationer.

Magnus Heunickes udmelding kommer, efter at Danmark registrerede 630 nye smittede onsdag. Det er det næsthøjeste tal, der indtil videre er registreret i Danmark. Selv om smittetallet steg onsdag, er antallet af indlagte faldende, og antallet er faldet med seks personer til 122 personer. I alt ligger 16 personer på de danske hospitalers intensive afdelinger, og ni personer er i respirator. I løbet af det seneste døgn har to covid-19-syge mistet livet.