Yahya Hassans ord er alligevel ikke for farlige til Vollsmose

Gradbøjer man ytringsfriheden ved at flytte Yahya Hassans oplæsning fra Vollsmose bibliotek til et andet sted i bydelen? Midt i glæden over, at digteren kan tale i den belastede Odense-bydel, er der også skuffelse.

Det medførte hård kritik fra alle sider, da Fyns Politi anbefalede, at et arrangement med digteren Yahya Hassan på Vollsmose Bibliotek blev aflyst, fordi det ikke var muligt at garantere for hans sikkerhed. Nu har politikerne i Odense bestemt, at den kontroversielle 18-årige forfatterskolelev alligevel godt kan få lov til at læse sine digte op på i Vollsmose - men på H.C. Andersen Skolen i stedet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter hektisk debat og mødeaktivitet på Odense Rådhus endte det i går med, at den debuterende digter Yahya Hassan alligevel kan læse op i Odense-bydelen Vollsmose i næste uge. Det bliver bare ikke som planlagt på Vollsmose Bibliotek, men på H.C Andersen Skolen.

Det var efter råd fra Fyns politi, at biblioteket i Vollsmose i forgårs aflyste et debatmøde med den 18-årige Yahya Hassan, der i tirsdags blev overfaldet og slået på Københavs Hovedbanegård, og som tidligere har modtaget en række trusler på grund af sin nye islam-kritiske digtsamling.

Fyns Politi advarede mod at holde arrangementet i Vollsmose, da der ifølge chefpolitiinspektør John Jacobsen er grund til at tro, at det vil give anledning til uroligheder i bydelen, der har en stor andel af beboere med udenlandsk baggrund, hvoraf nogle formodes at være fjendtlige over for digteren

Det fik politiet til at foreslå, at arrangementet blev flyttet til Odense Rådhus, hvilket efterfølgende blev kritiseret af både lokale politikere, to ministre og Dansk PEN.

»Han har brug for at tale til de unge mennesker, der lever i det miljø, han kommer fra, og hvis stemmer han nu kanaliserer ud til verden,« sagde Mille Rode, der leder Dansk PENs sekretariat.

Kovendingen på Odense Rådhus om alligevel at sørge for, at Yahya Hassan kan tale i Vollsmose, får til gengæld hendes fulde opbakning på trods af, at oplæsningen ikke vil blive på biblioteket som oprindeligt planlagt.

»Hvis man finder en sportshal i Vollsmose, hvor man bedre kan sørge for hans sikkerhed, så synes jeg, at det er fint. Det tidligere forslag om at lade ham læse op på rådhuset var ikke god, men det her har jeg ingen problemer med. Om det er biblioteket, ungdomsklubben eller sportshallen er underordnet. Det kan ikke nytte noget, at man insisterer på, at det skal være et sted, hvor politiet ikke kan passe sit arbejde, og hvor Hassan derfor kan risikere at være i fare,« siger Mille Rode.

»Voldsmænd skal ikke bestemme«

Halime Oguz, der stillede op for SF til kommu nalvalget i Odense, men ikke blev valgt, tager til gengæld skarp afstand fra, at man nu flytter arrangementet.

»Det er en lappeløsning. Voldsmænd skal ikke bestemme, hvor et arrangement skal finde sted. Man skal holde fast i, at det holdes på Vollsmose Bibliotek. Man skal ikke gå på kompromis. Det forekommer mig, at det ikke kun er venstrefløjen, men hele systemet, der er inficeret af berøringsangst,« siger hun.

»Man lader voldsmænd nedlægge veto. Man skal stå fast og være stålfast i forhold til at forsvare ytringsfriheden. Om så hele Odense politi skal sættes ind. Det sender et forkert signal, at man flytter arrangementet. Det er et udtryk for, at myndighederne har mistet kontrollen, og at man lader Vollsmose forblive en selvbestaltet osteklokke, hvor der hersker andre regler end i det øvrige samfund,« siger Halime Oguz.

Hun kalder det under al kritik, at Odense Politi i første omgang anbefalede at flytte arrangementet fra Vollsmose Bibliotek til Odense Rådhus af hensyn til den offentlige sikkerhed.

»Det er et eklatant eksempel på, at voldsmænd har magt over det juridiske system. Det kan sammenlignes med, hvad der skete med ytringsfriheden under debatten om racediskrimination i USA i 60erne, hvor ordensmagten af frygt for vold flyttede arrangementer med henvisning til opretholdelse af den offentlige orden. Det er demokratiet og ikke voldsmændene, der skal sætte dagsordenen,« siger Halime Oguz.

Dybt foruroligende beslutning

Integrationsminister Annette Vilhelmsen (SF) beklagede i går aflysningen af Hassans oplæsning på Vollsmose Bibliotek, og kaldte bibliotekerne »et offentligt rum, der skaber folkeoplysende aktiviteter«. Fredag nøjedes hun med at glæde sig over, at det nu bliver muligt at afholde et arrangement i Vollsmose. Ministeren vil ikke tage stilling til, om man bøjer sig for trusler, når man flytter arrangementet væk fra biblioteket.

»Jeg syntes, det var uheldigt, at han ikke kunne læse i Vollsmose. Derfor er det glædeligt, at det nu kan lade sig gøre. Nogen har tilsyneladende vurderet, at det ikke kan blive i biblioteket, og et andet lokale er så det næstbedste, men det er afgørende er, at det bliver i Vollsmose. Det ville være dybt kritisabelt, hvis man ikke kunne afholde den slags arrangementer i Vollsmose,« siger hun.

Johannes Riis, litterær direktør på forlaget Gyldendal, som har udgivet Yahya Hassans digtsamling, er glad for beslutningen.

»Vi følte os på demokratiets vegne dybt, dybt foruroligede over, at politiet kunne finde det nødvendigt at aflyse et arrangement, hvor en borger vil bruge sin grundlovssikrede ret til at ytre sig, og at der findes borgere her i landet, som reagerer med vold og dødstrusler, når de møder et budskab, de ikke bryder sig om. Vi kan kun glæde os over, at man i Odense nu alligevel har fundet en mulighed for at afholde arrangementet,« siger Johannes Riis.

Bogen er blevet en kolossal succes. Forlaget havde kun regnet med at trykke nogle få tusinde eksemplarer, men interessen har været så overvældende, at man mange gange har måttet trykke ekstra oplag. Digtsamlingen er nu trykt i 47.000 eksemplarer.

En demokratisk forpligtelse

Formanden for Dansk Forfatterforening Jo Hermann er tilfreds med, at Odense kommune nu har besluttet sig for alligevel at gennemføre arrangementet.

»Jeg går ud fra, at man flytter arrangementet af sikkerhedshensyn. Jeg synes, at det er fint, så længe det foregår i Vollsmose. Det er ligegyldigt, at det kommer til at foregå i en andet lokale. Yahya Hassan vil gerne ud og diskutere med folk, som er kritiske, og som har mødt ham med trusler. Det er en del af demokratiet, at vi kan tale med hinanden. Det er jo der, hvor samtalen holder op, at volden sætter ind, så det er al ære værd, at han vil tage den konfrontation, og det er en demokratisk forpligtelse at sikre, at det kan lade sig gøre,« siger Jo Hermann.

Det lykkedes ikke i går Berlingske at få en kommentar fra Yahya Hassan, men i Politiken kritiserede han skarpt beslutningen om af flytte arrangementet ud af Vollsmose.