Worst case-scenario: Til vinter kan strømmen ryge uden varsel

De danske myndigheder har efterhånden de sidste detaljer på plads i deres kriseplaner. Det fremgår, at de i værste fald kan blive nødsaget til at lukke for strømmen i dele af Danmark.

Hvis det sker, at der ikke er nok el, vil elselskaberne bede deres kunder om at bruge væsentligt mindre strøm. Hvis de ikke gør det, kan det få konsekvenser for en del husstande.(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS SÖDERBOM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis temperaturen bliver for lav til vinter, øges risikoen for lokale strømafbrydelser. Helt almindelige elkunder kan uden varsel ende med at få slukket for strømmen to timer ad gangen.

Sådan lyder et af myndighedernes krisescenarier, men prognosen lyder lige nu, at det slet ikke ender med at blive så slemt. Risikoen er blot steget. Det fortæller Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyrelsen, til DR.

»Hvis vi nu rammer en meget hård, kold vinter – og det samtidig er vindstille, så vi ikke har energi fra vindmøllerne – så vil vi være et sted, hvor vi har et presset energisystem,« siger han.

Hver eftermiddag får danske myndigheder en oversigt over det kommende døgn på elmarkedet, hvor det fremgår, hvor meget el der er til rådighed og hvor meget der er brug for.

Hvis der ikke er nok el, vil elselskaberne bede deres kunder om at bruge væsentligt mindre strøm. Hvis det ikke sker, vil der blive lukket for kunders strøm. Husstande og virksomheder vil ikke få besked af myndigheder på forhånd.

I alt vil det svare til cirka 10 eller 20 procent af kunderne i enten halvdelen af eller hele Danmark, skriver DR.

Flere årsager til stigende elpriser

Energikrisen er ikke kun et direkte resultat af krigen i Ukraine. Krigen er dog en væsentlig årsag.

Vestens, herunder Danmarks, støtte til Ukraine i form af eksempelvis våbenleverancer har fået Rusland til at sætte salget af gas ned, hvilket har fået prisen til at stige.

Samtidig har kulkraftværker i Tyskland, der producerer el til Danmark, haft svært ved at få leveret kul, mens atomkraftværker i Frankrig har haft problemer og derfor ikke har kunnet levere lige så meget strøm som de plejer.

I Norge, som Danmark også får el fra, bliver el produceret af vandkraft, men fordi de norske vandmagasiner har været lave, har det fået prisen til at stige.

I sensommeren har det også blæst mindre end det plejer, hvilket har betydet, at vindmøller har leveret mindre strøm.