Wilders vil fjerne dansk tegning fra film

Geert Wilders vil fjerne Kurt Westergaards tegning fra sin omstridte film. Journalistforbundets formand hilser beslutningen velkommen men understreger at skaden er sket. VIDEO: Fogh fordømmer Wilders film

Den hollandske politiker Geert Wilders Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Journalistforbundet (DJ) gik fredag ind i sagen om Kurt Westergaards tegning, der spillede en central rolle i slutningen af Wilders film 'Fitna'.

DJ henvendte sig via det hollandske journalistforbund til Wilders med krav om, at han trak tegningen med henvisning til Kurt Westergaards ophavsret.

Den hollandske politiker har nu meddelt, at han vil fjerne tegningen fra filmen og fra sin hjemmeside.

Formand for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, er tilfreds med, at Wilders nu har erkendt, at han ikke havde ret til at bruge tegningen. Men han mener også, at skaden var sket, inden han nåede så langt. Derfor vil Forbundet og Kurt Westergaard nu også videre overveje, om man alligevel skal føre en sag.

»Det her er en meget alvorlig krænkelse af ophavsretten. Skaden er sket. Det ændrer ikke på det. Men principielt er det vigtigt, at han har erkendt, at han ikke havde ret til det,« siger Blicher Bjerregård til Berlingske.dk.

I løbet af weekenden trak LiveLeak, hvor filmen ellers havde været tilgængelig på internettet, filmen tilbage efter trusler mod firmaets medarbejdere. Inden det skete, var filmen dog blevet tilgængelig flere andre steder, og den var på et par dage set af flere millioner.

Et eventuelt sagsanlæg, som Kurt Westergaard og DJ nu vil overveje, vil finde sted i Holland, hvor Blicher Bjerregård understreger, der har været et godt samarbejde med det hollandske journalistforbund.

Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen optræder i slutningen af filmen, der ender med en eksplosion.

Den hollandske regering har på det kraftigste taget afstand fra filmen.

Kurt Westergaard har tidligere fået nedlagt et fogedforbud for at forhindre foreningen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) i at bruge tegningen under en demonstration i Aalborg.