Wilders og terrorangreb får politiet til at skærpe sikkerheden under folkemøde

Der vil være flere betjente til stede under Folkemødet på Bornholm i år, end der har været tidligere, fortæller politidirektøren på øen, efter den islamkritiske politiker Geert Wilders har bekræftet sit besøg.

Foto: Evert-Jan Daniels
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerheden på Bornholm under Folkemødet i juni vil i år være betydeligt skærpet i forhold til tidligere.

Det fortæller politidirektør ved Bornholms Politi Peter Møller Nielsen, efter den islamkritiske, hollandske politiker Geert Wilders har bekræftet, at også han kommer.

»Der vil være flere betjente til stede under Folkemødet i år, end der har været tidligere,« siger politidirektøren.

Det skyldes dog ikke alene Geerts Wilders besøg, men også flere forudgående terrorangreb.

»Det forhøjede sikkerhedsopbud er noget, vi har planlagt gennem flere måneder og skyldes blandt andet de episoder, der har været i København, Paris og Belgien,« siger Peter Møller Nielsen med henvisning til terrorangrebet i København i februar, angrebene mod Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar samt attentatet ved det jødiske museum i Bruxelles i maj sidste år.

»Vi har taget højde for, at der eventuelt kan ske hændelser under Folkemødet, og vi har også planlagt for, at der kan komme prominente gæster af forskellig art, som kræver en højere sikkerhed,« siger politidirektøren.

Den omstridte Geert Wilders, der står på al-Qaedas dødsliste, bekræfter i et interview med Jyllands-Posten, at han har tænkt sig at komme til Folkemødet, som han er blevet inviteret til af Trykkefrihedsselskabet, og at han vil holde en stærkt islamkritisk tale.

»Jeg kommer. Vi har ikke sådan et folkemøde i Holland. Det er en god idé med et møde, hvor alle politiske partier deltager, og jeg har derfor sagt ja til invitationen og kommer for at tale om ytringsfrihed og islam,« siger Geert Wilders til Jyllands-Posten.

For kun to uger siden var han efter alt at dømme mål for et terrorangreb i Texas, hvor to ukendte gerningsmænd åbnede ild mod en sikkerhedsvagt under en udstilling om Muhammed-tegningerne.

Også det spiller ind i forhold til Wilders besøg på den danske ferieø, fortæller politidirektør Peter Møller Nielsen.

»Selvfølgelig betyder det noget, og det indgår selvfølgelig i vores planlægning omkring Folkemødet, ligesom den terrorredegørelse, der kom for nylig, gør,« siger han.

Flere politikere har rejst kritik af, at den islamkritiske politiker skal holde et oplæg på Folkemødet, og flere har ligefrem valgt at boykotte mødet.

Ifølge Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), er det dog vigtigt at tænke på, hvilket signal man ville sende, hvis man ikke lod Wilders deltage.

»Hvis vi ikke lader Geert Wilders tale på Folkemødet, så er det det samme som, at vi ikke ønsker ham og hans synspunkter, og at vi ikke kan rumme hele den debat, han står får, inden for det danske demokrati. Det, synes jeg, vil være en farlig vej at begive sig ud ad - altså at der er nogle synspunkter, vi bare ikke ønsker at have som en del af vores snak,« siger hun.