Wilders kan spolere klimakonference

Regeringen har droppet at invitere den islamkritiske Geert Wilders til Danmark inden sommerferien. Konferencen om ytringsfriheden er udskudt til efteråret, og nu frygter Udenrigsministeriet, at det kan få betydning for de muslimske landes deltagelse i klimakonferencen til efteråret.

Hvis den islamkritiske hollænder kommer til Danmark, frygter Udenrigsministeriet for de muslimske landes reaktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominique Faget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kommer ingen Geert Wilders til Danmark.

Den provokerende hollænder, som tidligere i år blev afvist indrejse i Storbritannien grundet sine kritiske udfald mod islam kommer heller ikke til Danmark til juni, som der ellers har vært overvejelser om.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har netop sendt et brev ud, som Berlingske Tidende er i besiddelse af, hvor hun kort meddeler, at den danske konference om ytringsfrihed og antiradikalisering er udskudt til efteråret.

- På trods af det intense arbejde og sonderinger er tiden nu så fremskreden, at det vil ikke være praktisk muligt at afholde konferencen inden sommerferien, skriver integrationsministeren.

Bekymring for muslimers reaktion
Årsagen er Geert Wilders. Dansk Folkeparti vil gerne have ham til landet. Naser Khader fra de Konservative har sagt ja, da det jo netop skal handle om ytringsfrihed, men i regeringen er man langt fra glade for den provokerende hollænder.

Nu er problemet skudt til efteråret, men her kan det vise sig at blive endnu større.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger har Udenrigsministeriet udtrykt sine bekymringer for, at Geert Wilders kan spolere dele af klimakonference til december.

Hvis Wilders dukker op til efteråret, vil de muslimske lande endnu engang få bekræftet indtrykket af Danmark, som et knap så venligt sindet land og derfor kunne de pludselig få blodet i kog og enten boykotte konferencen eller på anden måde spolere den.

Samme bekymring har man eksempelvis i Venstre. Her siger miljøordfører Eyvind Vesselbo:

- Det er da klart en bekymring og det må vi da nøje overveje, siger han.

Khader fik penge til konferencen
Konferencen er oprindeligt Naser Khaders ide. Han fik som medlem af Liberal Alliance penge til at afholde konferencen. Først var den planlagt til februar. Så senere på foråret og endelig var tanken, at det skulle være i juni.

Men på grund af balladen omkring Wilders, har Birthe Rønn Hornbech ikke kunnet komme videre med sit arbejde.

Der er ikke kommet nogen klar melding og senest har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vævet rundt. Han blev på sit pressemøde i tirsdags spurgt til, om Wilders er velkommen. Det spørgsmål afviste Løkke.

Khader selv er åben for Wilders. Det er dog ikke Khader, som har fundet på Wilders, men han har til gengæld ikke villet afvise ham, da det jo netop er en konference om ytringsfrihed. Ifløge Berlingske Tidendes oplysninger, så optræder Wilders da også på en bruttoliste over 23 navne - dog skal der kun bruges 4-5 navne.

Til det sidste har der været spekuleret i, at Rønn Hornbech ville komme ud af klemmen omkring Wilders ved bare at kalde det for en antiradikaliseringskonference - det ved Wilders ikke spor om, og derfor ville han ikke være relevant, men de seneste overvejelser har gået på, at konferencen skulle deles i to. Om formiddagen skal det handle om ytringsfrihed, og så skal det dreje sig om antiradikalisering resten af dagen.

Dermed spøger Wilders stadig og nu er det ovenikøbet op til den store klimakonference.