Wikipedia og Microsoft kan fælde premierministers datter i pakistansk korruptionssag

Håndskrift kan afsløre forbrydere, og nu kan Microsoft Words skrifttyper tilsyneladende også afsløre ulovligheder. Skrifttypen Calibri har sendt Pakistans premierminister ud i en større krise, der inkluderer både Panama Papers og en nu kontroversiel Wikipedia-artikel om Calibri.

Maryam Nawaz, datter af Pakistans premierminister Nawaz Sharif i samtale med medier, efter hun er blevet afhørt af Joint Investigation Team (JIT), der undersøger Sharif-familiens formue. I Islamabad, Pakistan, 5. juli 2017. REUTERS/Faisal Mahmood/File Photo. (Foto: Reuters Photographer/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters Photographer

Først var det Times New Roman, nu er det skrifttypen Calibri, der er standardindstilling i ethvert Word-dokument, og Calibri er nu blevet omdrejningspunkt i en pakistansk korruptionsskandale, som opstod i kølvandet på afsløringen af Panama Papers.

Den pakistanske premierministers datter, Maryam Nawaz, som anses som sin fars efterfølger, blev efter afsløringen af Panama Papers sidste år involveret i en større korruptionsskandale om off shore-selskaber, der ejer ejendom i London. Pakistanske oppositionspolitikere hævdede, at ejendommene var finansieret af penge fra korruption. Da hun ville bevise sin uskyld, fremmanede hun et dokument, der kunne frikende hende, skriver BBC.

Problemet er bare, at dokumentet er fra 2006 og skrevet med Calibri, men det kan ifølge flere eksperter ikke passe, da Calibri først blev offentligt tilgængeligt i 2007. Det skriver The Guardian.

Calibri er nu blevet så kontroversielt et emne, at det ikke længere er muligt at redigere i Wikipedia-artiklen, der beskriver skrifttypen. Generelt kan alle brugere redigere Wikipedia-artikler, men ved mere kontroversielle artikler, som for eksempel Donald Trump-artiklen, fjerner sidens administratorer denne mulighed. Ifølge The Guardian forsøgte brugere at redigere Calibri-artiklen, så der stod, at skrifttypen var alment tilgængelig allerede fra 2004. Artiklen om Calibri plejede ifølge The Guardian at have 500 besøgende om dagen, men det steg til 150.000 på bare to dage i juli måned.

Calibri blev udviklet i 2004, men nåede først den bredere offentlighed, da Microsoft lancerede Microsoft Vista og Microsoft Office 2007 og gjorde Calibri til standardindstilling. Det er ifølge BBCs ekspert teknisk muligt, men højst usandsynligt, at almindelige computerbrugere ville have anskaffet sig skrifttypen før 2007.

BBC har talt med den designer, Lucas de Groot, der har udviklet Calibri. Han fortæller, at han er blevet kontaktet dusinvis af gange af mennesker, der ønsker nærmere information om skrifttypen i forbindelse med sager om mulig svindel. Han fortæller, at skrifttypen blev lanceret i en beta-version i 2004, men at det typisk er teknologi-nørder, der bruger beta-versioner, og ikke firmaer og regeringsansatte.

Wikipedia skriver, at det ikke vil være muligt at redigere Calibri-artiklen, før uenigheder om redigering af siden er blevet løst. På de sociale medier trender historien under hashtagget »FontGate«, og brugere joker på Twitter med, at premierministerens datter brugte Calibri, før det blev cool.