WHO sætter en stopper for dansk forskning i omstridt lægemiddel

Verdenssundhedsorganisationen har ønsket alle forsøg med lægemidlet hydroxyklorokin stoppet, og dette har nu fået konsekvenser for dansk forskning.

Hydroxyklorokin viser sig i nyt studie ikke bedre til at beskytte mod coronavirussen end placebomedicin, som ikke har nogen dokumenteret virkning. Fold sammen
Læs mere
Foto: George Frey/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Lægemidlet hydroxyklorokin, der bliver anvendt til behandling af blandt andet malaria, har under coronakrisen været bragt på bane som et bud på en medicin mod covid-19.

Nu har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) imidlertid suspenderet alle forsøg med lægemidlet. Det oplyste WHO på et pressemøde i Genève mandag.

Beslutningen har fået konsekvenser i Danmark på Hvidovre Hospital, der har foretaget forsøg med klorokin. Forsøg, som nu bliver sat i bero, oplyser professor og forsker i infektionssygdomme Thomas Benfield til DR.

»Faren er, at man bremser noget, der kunne have vist sig at have en virkning, men man skal selvfølgelig aldrig fortsætte, hvis der dokumenteres for mange bivirkninger,« siger han til DR.

Efter WHOs anbefaling bliver alle fem kliniske forsøg i Danmark, som tester hydrooxyklorokins virkning mod covid-19, bliver standset indtil videre, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Effekterne af klorokin har været stærkt omdiskuterede i nogen tid – ikke mindst tilvejebragt af USAs præsident, Donald Trump, der er erklæret tilhænger af lægemidlet. Han står imidlertid over for forskere, der advarer mod brugen.

En amerikansk undersøgelse foretaget af Veterans Health Administration og offentliggjort 23. april viste, at der var flere dødsfald blandt patienter, der modtog klorokin, end blandt patienter, der modtog behandling uden lægemidlet.

Præsident Trump oplyste 19. maj i en tale i Det Hvide Hus, at han tog hydroxyklorokin.

»Jeg har taget det i omkring halvanden uge nu, og jeg er her stadig,« sagde han.

Desuden viste en nyere undersøgelse foretaget af Columbia University Mailman School of Public Health, at 61 procent af covid-19-smittede og 55 procent af registrerede dødsfald – der tegner sig for i alt 36.000 personer – kunne være undgået, hvis der havde været indført afstandskrav en uge tidligere.

»Columbia er en meget liberal (i USA i betydningen venstreorienteret, red.) institution,« sagde Donald Trump torsdag:

»Jeg tror, at det er et politisk bestillingsarbejde, hvis I vil høre sandheden.«

Troen på lægemidlet har også været medskyldig i en episode, der har haft fatale konsekvenser. Det var tilfældet sidst i marts, hvor en amerikansk mand døde efter indtagelse af et rengøringsmiddel ved navn klorokin, der altså ikke havde noget at gøre med hydroxyklorokin.

På dansk bliver lægemidlet i daglig tale kaldt klorokin. Dette er dog misvisende, idet hydroxyklorokin er en mildere udgave af midlet klorokin.