WHO-råd: Drengene bør vente i kø bag pigerne, når det kommer til HPV-vaccine

På grund af forsyningsmangel af HPV-vacciner, anbefaler et rådgivende organ under verdenssundhedsorganisationen WHO, at pigerne behandles før drengene. To eksperter forklarer, hvorfor anbefalingen giver mening.

Da de fem regioner i 2015 oprettede HPV-centre, stod piger i kø for at blive behandlet for uforklarlige symptomer efter HPV-vaccinen. En dokumentar fra TV 2 fik skylden for at så tvivl om vaccinen. (Foto: FRED TANNEAU/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED TANNEAU

Lande med vaccinationsprogrammer, hvor drenge kan blive vaccineret mod Human Papillomavirus (HPV), bør suspendere programmerne.

Sådan lyder anbefalingen fra en ekspertgruppe, der rådgiver verdenssundhedsorganisationen WHO.

Årsager til anbefalingen er, at der på grund af forsyningsmangel ikke kan leveres tilstrækkeligt med vacciner til at mætte verdens behov.

»Alle lande bør midlertidigt sætte implementering af kønsneutrale HPV-vaccinestrategier til 15-årige eller ældre [...] på pause, indtil forsyningen af vaccinen tillader lige adgang til HPV-vaccinen for alle lande,« skriver WHOs rådgivende ekspertgruppe SAGE, Strategic Advisory Group of Experts, i en rapport fra november.

Men hvorfor anbefaler WHO, at drengene skal bagest i køen? Berlingske har spurgt to eksperter.

»Årsagen er, at det har større effekt at forebygge kræft hos pigerne end hos drengene. Det afspejles også i det det danske program, hvor pigerne fik den før drengene,« siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

Hun bakkes op af formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg.

»Kvinder er lidt mere udsatte for cancersygdomme som følge af HPV-virus, end mænd er. Hvis vi ser det ud fra det enkelte individ, giver det derfor mening i en mangelsituation primært at vaccinere pigerne,« siger formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Tue Flindt Müller.

»Det idelle er at vaccinere hele årgange, som vi gør i Danmark. På den måde udrydder vi bedst sygdommen, og det må være det, der er det vigtigste,« siger han.

I Danmark er børnevaccinationsprogrammet ikke ramt af mangel på HPV-vacciner, fordi myndighederne har købt tilstrækkelige mængder af vacciner.

Burde vi i Danmark droppe at gøre krav på vaccinerne og sende vaccinen til de lande, der ikke har, så pigerne kan blive vaccineret?

»Hvis vi sender vaccinen ud af landet, så får vi vænnet befolkningen fra at få vaccinen. Og så bliver det et problem at få den kultur genskabt. Det skal være temmelig alvorligt og en længerevarende mangelsituation, før vi gør det,« siger formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Tue Flindt Müller.

Manglen betyder i Danmark, at private, der ikke er en del af vaccinationsprogrammet, og som selv ønsker at betale, for tiden ikke kan få vaccinen. Først i 2021 forventer medicinalvirksomheden MDS, at leverancerne igen er normale.

Tilføjelse 5. december 08:57: Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der nu er paralleldistribueret Gardasil 9 fra virksomheden Paranova tilgængelig på det danske marked, hvilket betyder, at det igen burde være muligt for personer uden for børnevaccinationsprogrammet af købe vaccinen på apoteket.