Whistleblower: Chef ignorerede min advarsel om fup

Forsvaret (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Karsten Ravnsgaard fra Vestjylland har sået kimen til, at Forsvarets Ejendomsstyrelse nu bliver undersøgt for mistanke om svig og dokumentfalsk. Det skriver Politiken.

Han 32 år, er revisoruddannet og far til to børn på tre og fem år. I begyndelsen af sidste år blev han økonomiansvarlig i et mellemstort firma i byggebranchen. Her opdagede han til sin overraskelse, at der var noget helt galt med regnskaberne, når kunden var Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Han fortæller, at han forgæves forsøgte at råbe sin arbejdsgiver op. Da det ikke lykkedes, gik han til myndighederne.

»Der kom rigtig mange indkøbsordrer op mod jul, og transaktionerne blev mere omfangsrige. Jeg gjorde chefen opmærksom på, at det var ulovligt, og at han skulle få det til at stoppe. Da der ikke skete det store, gjorde jeg også revisoren opmærksom på transaktionerne i forbindelse med revisionen af årsregnskabet for virksomheden«, siger Karsten Ravnsgaard til Politiken.

»Men han foretog sig heller ikke noget og gav ligefrem udtryk for, at disse ting ikke skulle fremgå af hans dokumentation. Så vidste jeg, at der ikke ville blive gjort noget ved forholdene. Jeg kunne også se, at det historisk havde foregået i stor stil, før jeg kom til. Derfor var jeg nødt til at få det fortalt til en eller anden myndighed, der kunne undersøge det«.

Derfor gik du til Rigsrevisonen og politiet?

»Ja. Jeg valgte først at gå til Rigsrevisionen, fordi jeg ikke helt havde fornemmelse af, om der var tale om egentlig svindel, eller om det bare var en eller flere personer, der var lidt kreative med systemerne. Derfor talte jeg med dem først for at høre, om de syntes, det bare var småting«.

»Men de tog det meget alvorligt med det samme og indledte undersøgelsen på baggrund af min henvendelse. Siden har jeg så forstået, hvor omfangsrigt det egentlig er«.

Og senere gik du så også til politiet?
»Det gjorde jeg for at være helt sikker på, at der blev gjort noget ved det«.

For Karsten Ravnsgaard var det svært at se, at offentlige midler blev forvaltet på den måde, når der samtidig skæres ned mange steder i hans kommune.

»Som far til to børn er jeg harm over at se, hvordan de penge bliver brugt og kontrollen med dem – hele håndteringen af de offentlige midler i Ejendomsstyrelsen. Det foregik samtidig med, at jeg oplevede, hvordan vores børns institution havde et underskud på en million, som skal dækkes ind gennem besparelser i de næste tre år. Kombineret med den sløsede håndtering af forsvarets penge, som jeg oplevede gennem mit arbejde – det gik mig på«.