VUs formand drømmer om valg til efteråret

Statsministeren opfordres af sin egen ungdomsformand til at udskrive valg til efteråret med løfte om skattelettelser. Konservativ Ungdom er uenig.

Den afgående formand for Venstres Ungdom, Karsten Lauritzen, opfordrer sin egen formand, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til et hurtigt efterårsvalg. Han vil have ryddet op i Venstres politik, så regeringen stopper med at »pumpe milliarder i velfærd« og i stedet bruge pengene på skattelettelser:

»Siden 2005 har der ikke været ført særlig meget borgerlig, liberal politik. Man har ikke kæmpet den liberale kulturkamp. Man er faldet ind i en lidt for vant rytme om, at alle danskere er socialdemokrater, så vi må lave socialdemokratisk politik minus ti pct. Og det må der gøres noget ved. Det er ikke Venstrepolitik at lægge en sådan linje,« siger Karsten Lauritzen.

Men efter Ny Alliance er kommet til, ser Karsten Lauritzen en mulighed for et nyt samarbejde om skattelettelser:

»Med dannelsen af Ny Alliance er der sat skat på dagsordenen. Hvis de kan blive valgt ind, og vi kan få det parlamentariske grundlag for skattelettelser, som Dansk Folkeparti i øjeblikket ikke vil give, synes jeg da, at man skal bruge muligheden for at udskrive folketingsvalg. Så kan vi få nogle skattelettelser, som DF ellers ikke vil være med til,« siger han.

En rundringning til formændene for andre politiske ungdomsorganisationer viser, at Karsten Lauritzen står ret alene med sin opfordring til valg. Formanden for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, er decideret uenig med Karsten Lauritzen om tidspunktet for et valg.

»Det står allerede nu klokkeklart i regeringsgrundlaget, at der skal komme skattelettelser i denne regeringsperiode, så jeg kan ikke se nogen grund til at udskrive valg nu,« siger Rune Kristensen.

De øvrige ungdomsorganisationer er, som flere af deres moderpartier, mere afventende i tonen:

»Vi er klar nu, hvis der bliver udskrevet valg. Men det betyder egentlig ikke så meget, hvornår det kommer,« siger Jacob Bjerregaard Jørgensen, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Denne holdning deles af Andreas Steenberg, formand for Radikal Ungdom, og Allan Steen Hansen, formand for Dansk Folkepartis Ungdom.