Vuggestuebørn lukker for følelser

Danske pædagoger svigter de mindste. Børn i vuggestuer lukker af for deres følelser, dokumenterer ny afhandling.

I daginstitutionen Møllehuset handler alt om den emotionelle dialog med børnenene, og om at lære og opdage nyt. Denne fredag formiddag leges der med ler. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med videooptagelser, godt 8.000 observationer i ni vuggestuer i Storkøbenhavn og spørgeskemaer til 40.000 pædagoger i hele landet dokumenterer en ny ph.d.-afhandling rystende forhold i mange vuggestuer.

Børn ned til ti måneder mødes med ligegyldighed og afvisning fra pædagogerne, hvilket får børnene allerede fra den såkaldte indkøring til at frakoble sig alle følelser og gå omkring som sanseløse »pingviner«, som ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen kalder dem:

»Danske vuggestuer er så elendige, at en stor del af dem burde lukkes.«

I et videoklip lukker en lille dreng, Frode, sig helt ind i sig selv, fordi en pædagog ignorerer ham.

Skriv: Hvordan har dit barn det i vuggestuen?

Lars Klingenberg, formand for FOLA, Forældrenes Landsforening, er dybt berørt af videoklippet med Frode:

»Det rører mig helt vildt meget, for det er helt tydeligt at se, hvad der foregår. Det går lige ind i hjertekulen på os alle sammen - især os forældre,« siger Lars Klingenberg, der er enig i en række af forskerens konklusioner. Omvendt frygter han, at undersøgelsen vil få politikerne til at være karrige med at tilføre midler til flere pædagoger.

Men ifølge den nye ph.d. vil flere hænder ikke afhjælpe, at voksenkontakten mange steder er så sparsom og tilfældig, at det hæmmer udviklingen af børnenes hjerner.

»Det handler om organisering og ledelse. Jeg fik det nærmest fysisk dårligt, da jeg hørte, at der var fundet 500 mio. kr. til flere pædagoger. Med den pædagogik, der praktiseres i mange vuggestuer, kunne vi ansætte lige så mange pædagoger, det skal være, uden at børnene får noget ud af det,« siger Ole Henrik Hansen.

Skriv: Hvordan har dit barn det i vuggestuen?

Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, kender også Frode-klippet:

»Ole Henrik Hansen peger på nogle væsentlige ting og på at få fokus på børnene.Men han tegner et noget forenklet billede, som ikke tager højde for de vilkår, som pædagoger arbejder under i vuggestuerne.«