Vuggestuebørn er ikke mere stressede end hjemme-børn

Børn kan tilpasse sig meget, også en dagligdag en stue med 12 andre børn og skrig og skrål, viser en undersøgelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det bedst for børn at gå i vuggestue, i dagpleje eller at blive passet hjemme?

Det spørgsmål har mange forældre stillet sig selv, men nu viser ny forskning, at pasningstypen ikke smitter af på børn stressniveau. Man kan ganske enkelt ikke spore højere stress hos børn, som går i vuggeste fremfor i dagpleje eller som bliver passet hjemme. Det skriver Politiken.

»Jeg er meget overrasket over resultatet. Det er svært at forestille sig, at et barn ikke bliver stresset af at være i et støjende og udfordrende miljø«, siger forskeren Ole Henrik Hansen, der står bag undersøgelsen.

Den er baseret på hårprøver fra 703 børn i alderen otte måneder til tre år fra 53 kommuner. De blev enten passet i daginstitution, hjemme eller hos en dagplejer. Håret blev brugt til at måle børnenes niveau af stresshormonet kortisol.

Blandt dem, hvor kortisolniveauet - og dermed også stressniveauet - var højest, var børn, hvis forældre var blevet skilt, eller som havde oplevet eksempelvis dødsfald. Men også de mindst børn havde et relativt højt stressniveau, og det er der en god forklaring på, vurderer Ole Henrik Hansen.

»En forklaring på, at de mindste børn har et højt kortisolniveau, kan være, at børnene tilpasser sig institutionen efter lidt tid. Børn har en medfødt tilpasningsevne, der gør, at de kan overleve næsten alle miljøer«, siger han til Politiken og tilføjer:

»I virkeligheden er det lidt uhyggeligt. For så vil de her børn kunne tilpasse sig hvad som helst for at overleve. Børn i koncentrationslejre blev jo også mennesker«.

Det er fagforbundet FOA, som organiserer dagplejere og pædagogmedhjælpere, som har finansieret undersøgelsen.