Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dem, der betaler skat til samfundet, bør også bestemme over samfundet.
Sådan lyder et kontroversielt forslag fra den politiske leder i Venstres Ungdom, Lotte Noer.
Hun er medlem af forretningsudvalget i VU og formand for Politisk Udvalg, der udarbejder politiske oplæg for ungdomsorganisationen. I en artikel i det liberale internet-magasin Liberator maner hun til kamp mod "krævementaliteten" hos de danskere, der lever af sociale ydelser:
"De primitive og arbejdssky er ublu og har været det længe...Krævementaliteten benyttes som et udtryk for en holdning blandt modtagere af sociale ydelser om, at de har en naturgiven ret til at modtage hjælp fra andre mennesker, at hjælpen skal ydes uden modydelse og at hjælpen ingen betydning har i relation til modtagerens pligter og rettigheder," skriver Lotte Noer.
Som led i et generelt opgør med de sociale ydelser foreslår VU'eren, at man tager stemmeretten fra de danskere, der er på overførselsindkomst.
"Tidligere kunne borgere, som ikke havde arbejde, og derfor ikke bidrog til samfundet, ikke stemme ved demokratiske valg. Dette indebar, at deres medbestemmelse blev indskrænket. De kunne ikke være med til at bestemme...Der synes at være fornuft bag dette standpunkt," skriver Lotte Noer.
I den efterfølgende debat på Liberator bekræfter hun, at forslaget omfatter de danskere, der lever af dagpenge, kontanthjælp, efterløn, SU eller pension.
VU-politikerens synspunkter får en hård medfart af lektor i statskundskab på Københavns Universitet, Lars Bille:
"Det forekommer at være synspunkter, fra før forrige århundrede. Der har det jo været fremme, at folk, der ikke bidrog til fællesskabet, heller ikke skulle have nogle rettigheder. Et moderne demokrati hviler jo på respekt for det enkelte menneske og det enkelte menneskes mulighed for at kunne deltage i demokratiet. Så tanken forekommer mig helt urimeligt," siger Lars Bille til Berlingske Tidendes netredaktion.
Også formanden for Venstres Ungdom, Claus Horsted, lægger afstand til de anti-demokratiske synspunkter:
"Det er noget, jeg tager skarp afstand fra. Jeg har ikke mødt en eneste VU'er i mine otte år, der har bakket op om de her synspunkter."
Claus Horsted mener dog ikke, at Lotte Noers kontroversielle meninger bør få konsekvenser for hendes arbejde i VU:
"Som jeg læser artiklen er det ikke en klar konklusion. Det er et oplæg til debat. Så det får ikke umiddelbart nogle konsekvenser. For det er ikke ytret som VU'er eller i et forum, der har noget med VU at gøre," siger Claus Horsted.
Lotte Noers synspunkter får også en hård medfart af moderpartiets politiske ordfører Jens Rohde:
"Det er et af de mest absurde synspunkter, jeg har hørt i nyere tid. Det har aldrig været og vil aldrig nogensinde blive Venstres politik," siger Jens Rohde.
Lotte Noer ønsker ikke at kommentere sagen, men siger til P3 Nyheder/Radioavisen, at artiklen er skrevet for at skabe debat om velfærdssamfundet og overførselsindkomsterne.