Vrede på Christiania efter nedskydning af betjente: »Du fatter ikke situationens alvor! Du er jo helt væk«

Politiet afspærrede natten til torsdag hele Christiania efter et skyderi, hvor to betjente og en civil person sent onsdag aften blev ramt af skud.

Ved indgangen til Christiania i Prinsessegade var politiet talstærkt til stede torsdag morgen efter at tre personer - herunder to betjente - blev skudt natten til torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke alle på Christiania havde tidligt torsdag lige stor forståelse for politiets arbejde efter nattens skyderi.

Ved indgangen til Christiania ved spillestedet Den Grå hal kontrollerede betjente i skudsikre veste bevæbnet med maskinpistoler hver eneste beboer på vej ud fra Christiania, herunder også flere mødre og fædre på ladcykler med små børn på vej til vuggestuer og skoler.

»Sådan er det at bo i en politistat! Så må de gøre, lige hvad de vil,« råbte en tydeligt ophidset midaldrende mand på cykel, mens han kantede sig forbi de mange betjente.

»Rykker I også sådan ud, når en borger bliver skudt? Nej vel, det er kun, når det er en af jeres egne, så er det åh så farligt,« fortsatte han.

Betjentene lod ham passere og undlod at svare. Til Berlingske uddybede manden sin frustration.

»Det der er Stasi-metoder. Jeg er lige blevet fotograferet fra tre forskellige vinkler og registreret for at få lov til at forlade mit hjem,« nåede han at sige, før en anden mandlig christianit højlydt brød ind:

»Du fatter ikke situationens alvor! Du er jo helt væk«.

»Nej, du er helt væk,« lød svaret fra den første.

På vej væk på cykel råbte han til avisens udsendte, at han ikke havde mere at sige, og at han var på vej i retten med sin anden hashsag, fordi politiet også her havde »fucket op«.

På en kampesten foran samme indgang til Christiania var en oprørt kvinde frustreret over, at hun ikke kunne få lov til at komme hjem, efter hun havde kørt sin datter i skole:

»De fortalte mig ikke, at jeg ikke kunne komme ind igen. Hvad fanden er det for noget? Og ham der, han er sgu da over alle bjerge, og han bor her slet ikke, så hvorfor spærrer de det hele af?« siger hun med henvisning til den mistænkte.

Kvinden, som ikke gav sit navn, viste sig at have ret. Klokken 8:05 oplyste Københavns Politi i en pressemeddelelse, at den mistænkte var lokaliseret på en adresse i Kastrup, hvor han efter en kort skudveksling med politiets indsatsstyrker blev pågrebet. Manden er - lige som den ene af betjentene som blev skudt på Christiania - i kritisk tilstand.

Artiklen fortsætter under billedet

Aktionsstyrke har såret den mistænkte 25-årige ved anholdelse ved vinkelhuset i Kastrup. Hans tilstand er kritisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng.

En fjerde christianit, som Berlingske møder udenfor politiets afspærring, er John Preben Støckel. Den 62-årige mand har boet på Christiania, siden han var 19 år, og han »tager dyb afstand« fra skyderiet mod politifolkene og bemærker, at det »er noget frygteligt lort, det der er sket«.

Samtidig forklarer han, hvorfor det kan være særligt alvorligt for christianitterne, at en politibetjent bliver skudt på deres område.

»Jeg har været nervøs i mange år for, at der skulle ske sådan noget her, og en betjent skulle blive skudt. For så ville det blive brugt som en undskyldning for helt at lukke Christiania,« siger John Preben Støckel, som dog ikke mener, det vil komme så vidt den dag i dag.

»Før i tiden var forholdet til politiet jo betydeligt værre. I dag er vi meget i dialog med politiet. De sætter jo mange af vennerne i spjældet, fordi de ikke kan finde ud af at frigive hashen, og det er selvfølgelig irriterende. Men der bliver ikke kastet sten efter dem herude længere, og de får normalt lov til at passe deres arbejde,« siger John Preben Støckel.

Artiklen fortsætter under billedet

John Preber Støckel, christianit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Han roser politiet for at håndtere situationen torsdag »stille og roligt«, før han ræser afsted på cykel.

Omkring klokken 7:30 løftede politiet afspærringen af Christiania med undtagelse af området omkring Fredens Ark, en stor boligblok ved en sidegade til Pusher Street.

Her fandt skyderiet natten til torsdag angiveligt sted.

I Pusher Street og på det lille brostenstorv i hjertet af Christiania stod de mange hash-boder en sjælden gang tomme.

Hos Christianias officielle presseafdeling lyder den første melding torsdag morgen fra talsperson Kirsten Larsen, at christianitterne ikke på nuværende tidspunkt vil forholde sig til, hvad skyderiet kan få af konsekvenser fremadrettet.

Men, siger Kirsten Larsen:

»Vi er selvfølgelig chokerede over det her, og tager kraftig afstand fra det«.

Hun henviser til, at der i aften er indkaldt til et beboermøde på Christiania, hvor situationen skal diskuteres.

 

Foto: Jens Astrup.