Vrede over manglende blå flag

Laboratoriefejl skyld i, at kommunerne på den sjællandske nordkyst kun har fået et par blå flag.

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så godt som ingen strande på den sjællandske nordkyst vil denne sommer kunne flage med det blå flag, der signalerer, at her er rent og pænt og sikkert.

Det gælder bl.a. Hornbæk, Dronningmølle, Kulhuse, Liseleje og Snekkersten strande.

14 af strandene har søgt dispensation, men er blevet afvist af Blå Flag-kampagnen på grund af fejl i analysemetoden. Nordkystkommunerne bruger det samme laboratorium.

- Vi undrer os meget, siger Carsten Strøm, Miljø- og Natur i teknisk forvaltning, Helsingør Kommune, hvor kun Hornbæk Havn har fået det eftertragtede blå flag.

-. På torsdag mødes vi fra Gribskov, Halsnæs og Helsingør Kommune for at drøfte problemet, og Fredensborg Kommune, der også bruger det pågældende laboratorium, er også interesseret i at være med, oplyser han.

- Vi begynder at tage prøver og lave vore egne analyser, når badesæsonen begynder om et par uger, og vi agerer, som om vi har det blå flag, for vi skal simpelthen have det tilbage, erklærer Carsten Strøm.

- Sidste år mistede Hornbæk Strand det blå flag efter at have haft det næsten uafbrudt i over 20 år, og det kan ikke være rigtigt, mener Carsten Strøm, der ikke tror på rygter om, at den øgede trafik af krydstogtskibe med deraf flere toiletudskyldninger har nogen betydning i dette spørgsmål.

216 danske strande og 69 havne kan i år flage med det blå flag. Det er to strande færre end i fjor.

22 strande er blevet afvist, fordi laboratoriet har "klokket i det", som Blå Flag-kampagnen under Friluftsrådet udtrykker det, mens 10-12 ikke kan godkendes, fordi der er målet for højt indhold af coli- og e.coli-bakterier i badevandet.

I hovedstadsområdet er det kun Tinkerup Strand og Stængehus Strand i Gribskov Kommune, Ishøj Strand, Amager Strand, Frederiksdal Fribad i Lyngby-Taarrbæk Kommune og Vallensbæk Strand, der er ny,samt Dragør Lystbådehavn, Ishøj Fritidshavn, Sundby Sejlklub, Taarbæk Havn, Kastrup Lystbådehavn, samt Hornbæk Havn, der har fået det eftertragtede blå flag.