Vrede borgmestre kritiserer København

København er usolidarisk over for udkantskommunerne, mener flere af landets borgmestre.

Flere udkantskommuner kritiserer i hårde vendinger København for ikke at ville sænke skatten, sådan som kommunen har mulighed for. Det betyder nemlig, at en anden dansk - trængt - kommune ikke må sætte skatten op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Flere udkantskommuner kritiserer i hårde vendinger København.

Frederikshavns borgmester, Lars M. Møller (V), kalder for eksempel hovedstadskommunen for usolidarisk, fordi København på trods af sin historisk gode økonomi ikke sænker skatten, skriver Jyllands-Posten.

- Hvis København bare havde sænket skatten med 0,2 procentpoint, havde de jo hjulpet os alle sammen, siger borgmesteren til Jyllands-Posten

Han har fået nej fra Økonomi- og Indenrigsministeriet til at hæve skatten og må derfor spare 50-100 millioner kroner.

Det er et regeringskrav, at en skattestigning i en kommune modsvares af en skattesænkning i en anden.

Borgmester Tove Larsen (S) i Aabenraa har fået et tilsvarende nej fra samme ministerium og er også kritisk over for København.

- De har et kæmpeproblem med at bruge deres penge, mens vi har et kæmpeproblem med at finde penge til en ordentlig service, siger hun til Jyllands-Posten.

Borgmestrene frygter, at ulige vilkår knækker Danmark over, så fattige kommuner år efter år må igennem store sparerunder, mens rige kommuner kan opretholde en høj service.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), afviser kritikken og siger, at hovedstaden har brug for pengene.

- Det er rimeligt at lægge penge i kassen, for ellers skal vi ud og låne for at udbygge til de cirka 1.000 nye borgere, vi får om måneden, siger han til Jyllands-Posten.