Vred Søren Pape om Hizb ut-Tahrir: »Derfor kan vi ikke bare forbyde dem«

Den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir har en strategi om at bekæmpe integration i Danmark. »Man bliver fyldt op med vrede,« siger justitsministeren.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil slå til, hvis muligheden byder sig for at gøre et forsøg på at forbyde Hizb ut-Tahrir. Men det er der ikke grundlag for i øjeblikket, vurderer Rigsadvokaten. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Justitsministeren er vred.

»Jeg forstår ikke, at de vil leve et så forfærdeligt sted, som Danmark åbenbart er i deres øjne,« siger Søren Pape Poulsen (K).

Torsdag kunne Berlingske afdække, at det er en nedfældet strategi fra højeste sted i Hizb ut-Tahrir, at medlemmerne i Danmark skal bekæmpe muslimers integration i samfundet.

»Man bliver både trist og fyldt med vrede,« siger Søren Pape Poulsen:

»Tænk sig, at vi har nogen i samfundet, der bor her og har den holdning, at det vigtigste er ikke at blive en del af samfundet.«

Folketingspolitikere har siden 2004 luftet ideen om at forbyde Hizb ut-Tahrir, men så vidt er det aldrig kommet i Danmark.

Rigsadvokaten kom frem til i en undersøgelse fra 2008, at der ikke var grundlag for et forbud mod Hizb ut-Tahrir efter Grundloven, for det kræver, at der er tale om en voldelig forening, og det er der ikke belæg for at sige, at Hizb ut-Tahrir er.

Siden har Rigsadvokaten haft en indberetningsordning for at holde øje med, om det ændrer sig. Hvis det sker, vil Søren Pape Poulsen slå til, siger han.

»Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi har den ordning for forhåbentlig en dag komme dertil, hvor vi kan samle nok til at forbyde dem. Det holder Rigsadvokaten øje med. Men der er simpelthen ikke nok strafbare forhold til at gøre det lige nu,« siger ministeren:

»Dummer de sig nok, så kan vi komme efter dem. Jeg forbød dem gerne i morgen, hvis der var juridisk grundlag for det. Det er der, vi adskiller os som demokrater fra de totalitære «

Hvad skal der til?

»Det er en vurdering, Rigsadvokaten skal stå for. Men det er klart, at der skal en række strafbare forhold til. Og det, at de mener, man ikke skal integrere sig, det er ikke ulovligt at mene. Det skal vi bekæmpe på andre måder. Men vi lever i en retsstat, og det er en god ting, og det betyder også, at vi ikke bare skal forbyde dem, fordi vi ikke kan lide det, de siger. Men vi skal tage afstand fra dem, og hver gang de siger noget, der bare dufter af noget kriminelt, så skal vi samle sammen, så vi en dag kan samle en sag mod dem. Det vil være mit inderste håb,« siger Søren Pape Poulsen.

Så på den ene side skal vi rumme dem, og på den anden side vil du have dem forbudt?

»Det vil jeg kun, hvis de opfordrer til kriminelle handlinger. For jeg går ind for ytringsfrihed, og det betyder også, at man nogle gange må lægge øre til noget, man ikke selv kan lide at høre. Og jeg synes, det, de siger, er bimlende galt, og det er vanvittigt. Og jeg forstår ikke, at man vil leve i det her land med de holdninger. Men man jo gerne må have de holdninger i det her samfund. Sådan er det i en retsstat, og Danmark skal ikke være et diktatur, hvor man uden videre kan forbyde foreninger,« siger justitsministeren.