»Vores alenetid er blevet socialt ekstensiv«

Sandie Westh har lommen fuld af mennesker. Folk hun kender, folk hun ikke kender. De post’er, like’r og retweet’er på de sociale medier. Sandie har lært sig en gang imellem at lægge mikrokosmosset i hendes bukselomme væk.

Alene. Her ses Sandie, som næsten aldrig er alene, da hun hele tiden er på de sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Noget af det, jeg bedst kan lide ved et medie som Twitter, er, at man kan sidde alene derhjemme og se »Den store bagedyst« eller »Gift ved første blik« og så samtidig se det med 10.000 andre. Det er virkelig noget af det, de sociale medier kan: Du kan lynhurtigt logge på et kæmpestort fællesskab. Det synes jeg virkelig er hyggeligt, og det har en stor værdi for mig, at jeg kan kommunikere med andre mennesker så hurtigt. Også selv om jeg er alene hjemme.

For et par dage siden var jeg inde og se, hvad det første var, jeg skrev på Twitter tilbage i 2009: »Jeg er afhængig«. Det har jeg helt sikkert været i et par år. Jeg var »på« konstant, og jeg kan godt forstå, hvis min omgangskreds har syntes, at det var kongeirriterende. Men jeg er blevet meget bedre til at finde balancen. Jeg er der stadig rigtigt, rigtigt meget, ingen tvivl om det. De sociale medier fylder nogle af hullerne ud i hverdagen, kan man sige. Når jeg står og venter på, at kødet steger færdig. Når jeg står og venter på bussen. Når jeg er alene hjemme om aftenen. Men nu kan jeg godt lægge telefonen væk for bare at være mig selv i nogle timer. Det kan faktisk virkelig være rart, har jeg lært – bare at slukke telefonen, lukke mig inde og se en masse serier en søndag formiddag.

Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at de sociale medier har afbrudt en masse alenetid. Det står jo sort på hvidt, når så mange mennesker er på. Vores alenetid er blevet mere socialt ekstensiv, kan man sige. Når jeg tager hjem fra arbejde alene, så har jeg et helt samfund i lommen, som jeg kan logge ind i og ud af, som jeg har lyst. Men jeg er også et meget socialt anlagt menneske.

Selvfølgelig ville samvær på de sociale medier aldrig kunne erstatte fysisk samvær, men de sociale medier er blevet en ny kanal, jeg kan være social og kommunikere med andre igennem. Jeg får kreative ideer sammen med andre, jeg har et stort behov for at kommunikere med andre mennesker. Det er selvfølgelig helt forskelligt fra menneske til menneske, og som med alt andet skal man jo sørge for at have et sundt, afbalanceret forhold til det. Men har man det, så har jeg meget svært ved at se, hvad problemet er ved, hvad de sociale medier har gjort ved den måde, vi er alene på.«