Voldtægtsbølge skaber frygt i Oslo

Oslo kan lære af Københavns indsats mod voldtægter, mener statsminister Jens Stoltenberg. Tidligere i dag besøgte han overborgmester Frank Jensen.

Norges statsminister Jens Stoltenberg er i København i forbindelse med et møde i Nordisk Råd. Tirsdag besøgte han Københavns Rådhus for at få gode råd til bekæmpelse af de mange voldtægter, som i øjeblikket plager Oslo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var på en uhyggelig baggrund, at Norges statsminister Jens Stoltenberg tidligere i dag mødtes med Københavns overborgsmester Frank Jensen (S) og politidirektør i Københavns Politi Johan Reimann.

En stribe voldsomme voldtægter og seksuelle overfald har nemlig ramt Norges hovedstad indenfor få dage. Det seneste år har Norge oplevet en uhyggelig stigning i antallet af overfaldsvoldtægter. Og med weekendens i alt tre voldtægter er tallet for 2011 nået op på 51. For hele 2010 var tallet 24.

Ifølge norsk politi blev tre unge kvinder voldtaget, og yderligere tre udsat for seksuelle overgreb lørdag og søndag. Otte mænd er pågrebet i sagerne, som ikke menes at have noget med hinanden at gøre.

I en af sagerne er en 18-årig kvinde blevet voldtaget i Vaterlandsparken i Oslos centrum natten til søndag. Kvinden var alene på vej hjem fra en fest, da hun blev overfaldet og voldtaget. Politiet leder politiet efter to gerningsmænd, skriver NRK.

Næsten samtidig fandt en anden grov voldtægt sted i en lejlighed i Sandaker i det nordlige Oslo.

Oslos politi er stadig travlt beskæftiget med efterforskningen af Breivik-massakren den 22. juli, og tilmed har der været en række drab i hovedstaden på det seneste. Tidligere tirsdag lovede Norges justitsminister Knut Storberget dog, at alt vil blive sat ind på at pågribe voldtægtsforbryderne. Den nødvendige bemanding skal hentes fra andre politidistrikter, siger han til NRK.

Stoltenberg vil lære af København

I København er voldtægtsstatistikken nedadgående, og de danske kvinder er trygge ved at færdes i nattelivet. Blandt andet derfor havde den norske statsminister Jens Stoltenberg, som i disse dage besøger Danmark i forbindelse med et møde i Nordisk Råd, afsat tid til at mødes med Københavns overborgmester Frank Jensen og politidirektør Johan Reimann, for at høre om erfaringerne fra Danmark.

- København er fremhævet som en kommune, der har sat adskillige tiltag i værk for at bekæmpe voldtægter og mener selv at de har haft gode resultater, sagde Stoltenberg efterfølgende til NRK.

- Foruden mere politi i gaderne har København udbygget kollektivtransporten med bedre tilbud om natten og der er opsat mere belysning i mørke og udsatte områder, tilføjede statsministeren, inden hans kortege fortsatte videre rundt i København.

Fakkeltog mod voldtægter

Tilbage i Oslo blev tre andre unge kvinder - to på 16 og en på 20 - i løbet af weekenden forsøgt voldtaget og udsat for »seksuelle handlinger uden samtykke.«

Lørdag aften gik omkring 300 nordmænd på gaden i et fakkeltog mod voldtægtsbølgen. Både natten til lørdag og søndag havde politiet kommanderet 20 ekstra betjente på vagt.

Det var Stoltenberg selv, der mandag eftermiddag henvendte sig og bad mødet med Frank Jensen og Johan Reimann.

- Stoltenberg noterede flittigt. Jeg er ikke i tvivl om, at det for ham var et frugtbart møde, og han fik nogle idéer med hjem, siger Frank Jensen ifølge Ritzau.