Voldsomme uroligheder efter Trumps indsættelse: Betjente såret og mange demonstranter anholdt

Bål, demonstrationer og tåregas. Uroen blussede op i det ellers gennemkontrollerede Washingtons gader umiddelbart efter indsættelsen af præsident Donald Trump. Butiksvinduer, bilruder og politiet blev udsat for kasteskyts som sten og flasker, da sortklædte demonstranter gik på gaden i protest.

Foto: ADREES LATIF

Et par betjente blev ifølge tv-stationen CNN såret, da man arresterede 95 demonstranter umiddelbart efter indsættelsen af den præsident nummer 45, Donald Trump.

USAs hovedstad, der ellers er en rolig og gennemkontrolleret by, blev kort efter indsættelsen overrumplet af demonstranter, som smadrede butiksvinduer, øvede hærværk på biler og smed sten og flasker efter politibetjente.

Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen er til stede ved demonstrationerne. Han fortæller, at politiet er tungt bevæbnet, og at man gør klar til imødegå de mest aggressive aktivister med tåregas.

»Nogle demonstranter har bundet det amerikanske flag med stjernerne nedad for at vise deres foragt for Donald Trump, og de bærer masker med Hillary og skilte, der siger, at hun er deres præsident,« fortæller han.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS.

Der er mange forskellige demonstranter på gaderne, fortæller Kristians Mouritzen videre. Nogle opfører sig fredeligt, mens andre har en optrappende opførsel og bærer skilte, hvor de proklamerer, at Donald Trump skal fjernes med magt. Folkets magt.

Det er især politiets fokus at holde demonstranterne væk fra paraderuten, hvor Trump-tilhængere står parat for at hylde Donald Trump, når han senere kører gennem Washington.

Operationel politichef, Peter Newsham, har udtalt til CNN, at flere hundrede demonstranter opførte sig konfrontatorisk overfor politiet, mens tusindvis af andre demonstranter demonstrerede deres utilfredshed fredeligt.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS.

Også inden selve indsættelsen ulmede uroen og utilfredsheden med Donald Trump. Det er uklart, hvor mange demonstranter der var samlet i Washingtons gader, men myndighederne forventede mere end 60 forskellige grupperinger, både tilhængere og modstandere af Trump.

Forud for indsættelsen har aktivister søgt om tilladelse til at demonstrere, ogi følge TV 2 har rekordmange bedt om tilladelse.

Også i New York og i andre amerikanske storbyer har demonstranter været på gaden.

Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS.