Voldsom storm på vej: 200 mand kæmper mod vandet i Roskilde Fjord

Stormen Urd rammer Nordjylland omkring klokken 18, men allerede nu oplever den jyske vestkyst vindstød af stormstyrke.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde forbereder sig mandag d. 26. december 2016 på stormen Urd, der rammer landet i nat. Beredskabsstyrelsen briefer frivillige, der skal hjælpe med kystsikring. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pas på hovedet og find gummistøvlerne frem. Fra klokken 18 og i resten af nattetimerne vil stormen Urd ramme den nordvestlige del af Jylland, oplyser Anja Bodholdt, vagthavende ved Danmarks Metrologiske Institut, DMI.

Men langs vestkyst kan man allerede opleve kraftige vindstød frem til stormen Urds ankomst i Nordjylland her til aften.

»Vi har to varsler: Allerede nu vil man kunne opleve vindstød af stormstyrke langs den jyske vestkyst, som vil tage til I løbet af dagen vil det tage til. Fra omkring klokken 18 blæser det yderligere op, så der er tale om vindstød af orkanstyrke, og så har stormen Urd sat ind,« siger Anja Bodholdt.

Pas på flyvende tagsten og væltende træer

Orkanstyrke er over 33 meter per sekund, og sådan kommer stormen Urd til at ramme den nordvestlige del af den jyske kyst. Det drejer sig om området nord fra Esbjerg og op til Jammerbugten, men også Bornholm kommer til at opleve en regulær storm i løbet af aftentimerne.

Beskeden fra DMI er simpel:

»Man skal tage sine forholdsregler og kigge sig for. Der er risiko for, at træer vil vælte og tagsten vil flyve ned, som det ofte sker under stormvejr,« siger Anja Bodholdt.

I resten af landet vil man fra klokken 18 og resten af aften- og nattetimerne kunne opleve kraftig vind, men det ser ikke ud til, at stormen Urd kommer til at ramme resten af Danmark.

Ikke leg stormturist

Midt- og Vestjyllands Politi holder nøje øje med stormen Urds udvikling.

»Vi følger situationen løbende og holder øje med, om vi skal kalde mere mandskab ind. Vinden bliver klart den største udfordring, for præcis hvor stormen for alvor rammer, ved vi ikke endnu. Vi er vant til blæst, men det her er i lige i overkanten,« siger vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ole Vanghøj

Politiet er i kontakt med de kommunale beredskaber og Kystdirektoratet. Det ser ikke ud til, at vandstanden vil skabe store problemer ved den jyske kyst, men den kraftfulde vind kan være farlig. Derfor anbefaler Ole Vanghøj, at man tager en ekstra kop kaffe indendørs og ikke bringer sig selv i fare.

»Folk skal følge vores henvisninger. De skal indsamle de løse genstande, de har i haven og spænde trampolinen fast. Og så skal man lade beredskabet arbejde og lade vær med at lege stormturister og bringe sig selv i unødvendig fare. En storm er flot og voldsomt at kigge på, men vejret er farligt, så man skal tænke sig om og hellere tage en ekstra kop kaffe indenfor.«

Vandet vil stige

Selvom resten af Danmark sandsynligvis kun vil opleve vindstød af stormstyrke og ikke orkanstyrke, så er der i flere områder risiko for oversvømmelser konkluderer DMI.

»Vi forventer forhøjet vandstand langs hele den jyske vestkyst op til kysten ved Skagerrak. Også Nordfyn og Nordsjælland vil blive ramt, og især området omkring Roskilde Fjord tegner til at blive ramt hårdt,« siger Anja Bodholdt.

Roskilde Fjord er i højrisiko, da vinden starter i vest, hvor den presser vand fra Nordsøen ind i det danske farvand. Efter midnat går vinden i en nordvestlig retning, hvor den vil føre vandet fra nord ned i fjorden, oplyser hun.

DMI forventer, at vandstanden ved Roskilde Fjord vil være op til 150 centimeter over det sædvanlige, mens den i Roskilde Havn forventes at være helt op til 179 centimeter over normalen. Den forhøjede vandstand kan føre til oversvømmelser.

Samme område blev hårdt ramt under stormen Bodil tilbage i december 2013, hvor mange husstande blev oversvømmet og beboerne evakueret. Dengang blev vandstanden målt til at være 206 centimeter over det sædvanlige.

»Vi stopper ikke, før vandet har trukket sig«

I området omkring Roskilde Fjord har et mandskab på cirka 200 mennesker forberedt sig på den stigende vandstand, fortæller beredskabsdirektør i Østsjællands Beredskab, Lars Robetje.

”Vi er snart færdige med at lægge vandbarrierer ud på en tre kilometer lang strækning. De skal fyldes med vand, men vi regner med at være færdige inden midnat. Vi har dog den udfordring, at mandskabet lige nu arbejder i 30 centimeter højt vand i et mudret område. Derudover er vores udstyr presset til det yderste, da her er tale om massive mængder vand.”

Beredskabet blev opmærksomme på DMIs varsel d. 23. december og har siden da været i gang med forberedelserne. Mandskabet, der består af lokale, frivillige, Røde Kors, Hjemmeværnet og beredskabet, skal sikre området omkring Jyllinge Nordmark og den indre del af fjorden ned til Vikingeskibsmuseet.

I løbet af natten vil hold patruljere området, og et pumpehold stå klar, hvis det skulle blive nødvendigt. Det forventes, at vandstanden vil nå sit højeste omkring klokken 08 tirsdag morgen. Indtil da er Beredskabet tilstede, siger Lars Robetje.

”Der kommer til at stå mænd klar hele natten. Vi bestemmer ikke over vejret, så vi ved ikke, hvordan det vil arte sig. Selvom prognoserne bliver mere og mere sikre, så kan alt ske. Derfor har vi en plan b, c, d og e. Vi stopper ikke, før vandet har trukket sig tilbage,” siger han.

Da stormen Egon ramte sidste år, lykkedes det beredskabet at holde vandet væk. Dengang var der tale om en vandstigning på 140 centimeter. Under stormen Bodil i 2013 var vandstanden op over 2 meter, hvor flere huse blev ødelagt. Nu kan den stigende vandstand potentielt berøre 200 husstande i området.

”Det er menneskers hjem, vi taler om. Vi er godt klar over, at det her virkelig betyder noget for den enkelte beboer i området, og derfor gør vi vores allerbedste. Vores erfaringer med tidligere storme har gjort os bedre, og vi har indtrykket af, at vi i denne omgang er godt med,” siger Lars Robetje.

FAKTA: Sådan sikrer du dit hus mod stormen:

 

Før stormen:

 

* Hvis du har hus og have, så gælder det om at gå en runde uden for og fjerne både små og store løse genstande fra haven, for eksempel trampoliner, havemøbler eller børnenes legetøj.

* Fjern visne og knækkede grene fra træer og tjek efter, om der er løse tagplader og tagsten.

* Luk porte, døre og vinduer.

Under stormen:

* Hvis der opstår skade på vinduer eller tag, så fjern de genstande i huset eller lejligheden, der kan gå i stykker i tilfælde af regn.

* Vent med at gå udendørs og afdække skader til stormen er ovre - ellers kan det være farligt.

* Ring 114 ved alvorlige skader. Har du abonnement hos et redningskorps, kan du også rette henvendelse til det.

Efter stormen:

* Dæk ituslåede vinduer med træplader, plastik eller andet materiale. Dæk huller i taget for eksempel med presenninger. Fjern genstande fra udsatte områder, der kan tage skade af regn.

* Tag billeder af skaderne eller optag dem på video. Vent med at smide beskadigede ting ud, til din forsikringssag er afsluttet, eller indtil forsikringsselskabets taksator har været forbi.

* Gem kvitteringer på midlertidige reparationer. Dit forsikringsselskab betaler de rimelige og nødvendige udgifter på midlertidige reparationer, der kan forebygge yderligere skader.

Kilder: Alka, Falck, Forsikring & Pension og DMI.

/ritzau/