Voldsforherligende, irrelevant eller...? Politisk slagsmål om otte meter høj skulptur på Halmtorvet

Københavnske politikere ser meget forskelligt på et kunstværk bestående af en otte meter høj sokkel med bronzefigur øverst, der er på størrelse med en mand. Skulpturen er tiltænkt Halmtorvet på Vesterbro.

Som han står der, på toppen af en otte meter høj søjle, med bøjet hoved og løftet næve, minder han ikke så lidt om det ikoniske øjeblik til OL i 1968, da amerikanske sprintere på sejrsskamlen rakte deres næver i vejret i en såkaldt black power-hilsen.

Hvilket da også er meningen med den mandshøje bronzeskulptur »Borger/Medborger/Citoyen«, udført af Claus Carstensen, som Galleri Tom Christoffersen gerne vil tilbyde Københavns Kommune som gave og opstille på Halmtorvet på Vesterbro.

Politisk er der umiddelbart flertal for at sige ja tak til gaven. Men der er også kritiske røster. De ser enten skulpturen som voldsforherligende, eller de har svært ved at se, hvad dens udtryk og signal overhovedet har med Danmarks hovedstad at gøre.

Dermed handler sagen om bronzemanden også om, hvilke slags skulpturer der skal være plads til det københavnske byrum.

Ifølge den konservative Jakob Næsager har skulpturen ikke alene »ringe kunstnerisk værdi«. Den »forherliger også vold«, siger han med henvisning til den vold, der også blev udøvet i black powers navn.

»Der skal være kunstnerisk frihed, men vi skal her i København ikke være med til at forherlige vold,« siger han.

Et flertal i kommunens teknik- og miljøudvalg stemte i går for at anbefale borgerrepræsentation at sige ja tak til gaven. Men såvel K som V og LA var imod, tilføjer Jakob Næsager.

Skulpturen har været i høring hos bl.a. Københavns Billedkunstudvalg, hvor et flertal bakker op om skulpturen. Udvalget understreger, at »værket kan forstås mere generelt« end alene en reference til amerikansk borgerrettighedskamp. Hvilket da galleriet da også understreger i en skrivelse til kommunen.

»Som borger og medborger er han en del af menneskemængden, og som citoyen i den klassiske, demokratiske forståelse af ordet er han borger med noget på hjerte,« hedder det.

Men det socialdemokratiske medlem af billedkunstudvalget, Tue Hækkerup, kan ikke se meningen med at placere »Borger/Medborger/Citoyen« på hverken Vesterbro eller i resten af byen.

»Jeg får nogle associationer, når jeg ser den, til en kamp, der ikke rigtig har noget med København at gøre. Kampen for de sortes borgerrettigheder i USA. En vigtig kamp USA, men ikke en kamp, der har en særlig københavnervinkel,« mener han:

»Vi har masser af kunstværker her i byen, der så at sige bare er kunst, men er det værker med politiske associationer, der fortæller et politisk eller historisk budskab, så skal det på en eller anden måde kunne kobles til en fortælling eller historie her i byen.«

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ehl) har ikke umiddelbart en holdning til skulpturen. Men, som han siger, så var det »ikke lige en«, han »gerne ville have stående ude foran vinduet« til hans lejlighed på Christianshavn.

»Det kan man vist godt sige,« lyder det fra borgmesteren:

»Men lokaludvalget på Vesterbro vil gerne have den, og når de lokalt gerne vil have en skulptur, så plejer vi politikere at sige ja. Det er argumentet.«