Voldelige mænd skal GPS-overvåges

Voldelige og truende mænd skal kunne dømmes til at bære elektronisk fodlænke, der alarmerer politiet, når mændene nærmer sig deres tidligere samlever. Politkerne vil se norsk forsøg an.

I Norge bliver det næste år muligt at dømme mænd til at bære fodlænke med GPS-udstyr, som alarmerer politiet, når de kommer ind i det geografiske område, hvor de har forbud mod at opholde sig.

Det fredede område kan f.eks. være en radius af en km fra huset, hvor mandens tidligere samlever bor, og en tilsvarende radius fra hendes arbejdsplads.

Det er alene mænd, der har overtrådt et tilhold eller besøgsforbud, som kan dømmes til at bære en GPS-sender om anklen.

- Hvis de norske erfaringer viser sig positive, så skal vi indføre en lignende ordning i Danmark. Det lyder som en rigtig god idé, der kan hjælpe de voldsramte kvinder og øge deres tryghed, siger de konservatives retsordfører Tom Behnke.

Ordningen med fodlænke skal udbredes til hele Norge, hvis et pilotprojekt i to politidistrikter uden for Oslo bliver en succes.

- Jeg kan næsten ikke vente på at høre om erfaringerne fra Norge. Det lyder lidt som et Columbusæg, siger Socialdemokratiets retsordfører Karen Hækkerup.

- Kvinderne går med hjertet i halsen og tænker »hvornår er han der«. Det kan godt være, at det lige præcis er dette, der skal til, for at de kunne leve et mere trygt liv. Vi tager slet ikke disse sager alvorligt nok, siger Karen Hækkerup.

Formanden for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup (DF) vil bede justitsminister Lene Espersen (K) holde udvalget tæt orienteret om erfaringerne fra Norge.

- Det lyder som en fantastisk god idé. Vi har alt for mange eksempler på tilhold, der bliver brudt igen og igen. Det er nødvendigt, at vi gør noget ved det, siger Peter Skaarup.

Kilde: Jyllands-Posten