Voldelige fodboldhold betaler bøder med kommunens penge

Skattekroner har finansieret bøder for overfald på fodboldbanen begået to københavnske hold. De to hold har til formål at hjælpe »kriminelle og kriminalitetstruede unge«, men er blevet idømt flere bøder for voldelig adfærd i forbindelse med fodboldkampe.

Foto: ERIK REFNER.
Læs mere
Fold sammen

Det kan gå vildt for sig, når man spiller fodbold. Også når man bevæger sig ned i de lavere serierækker under DBU-regi. Men nogle gange går det så vildt for sig, at dommeren bliver nødt til at afbryde kampen før tid.

Det skete i alt fire gange sidste år for de to hold Upload 18 og FC Cross Road. Begge hold er startet af Københavns Kommune, som et projekt for »kriminelle og kriminalitetstruede unge«, og er et tilbud om at snøre støvlerne i stedet for at knytte næverne.

Flere hold i pulje med Upload 18 og FC Cross Road er dog bange for at skulle spille mod de to hold.

En af dem er Simon Olafsson, der sidste år blev overfaldet i forbindelse med en kamp mod netop FC Cross Road.

»Jeg bliver sparket over skinnebenet, og råber så, at der skal være frispark. Dommeren gør ikke noget. FC Cross Roads spillere bliver ophidsede, og begynder at gå efter mig. De slår mig i nakken, nikker mig en skalle i ansigtet og råber: 'Jeg knepper dig med Koranen',« siger han til Radio24syv.

Simon Olafsson forklarer, at man forsøgte at råbe dommeren op, men at det allerede var løbet så løbsk, at der kun var ét at gøre: at flygte fra banen.

»Vi flygter fra banen uden at gå i bad, sprang på vores cykler og forlod stedet,« forklarer han til Radio24syv.

Simon Olafsson meldte episoden til politiet, hvor den i retten blev takseret til 30 dages betinget fængsel.

DBU gav FC Cross Road en bøde på 2500 kroner og taberdømte holdet 3-0. Hændelsen medførte at Simon Olafssons hold i søndags meldte afbud til den omvendte kamp »af frygt for det skulle gentage sig, og i protest mod at holdet ikke er blevet lukket«.

»Jeg synes, at sådan et hold skal lukkes. Jeg tør i hvert fald ikke spille mod dem igen,« fortæller Simon Olafsson til Radio24syv.

Hans hold NFC blev tildelt en bøde på 1.000 kroner og et skrivebordsnederlag på 3-0 for at melde afbud til weekendens planlagte kamp mod FC Cross Road. Men de er ikke det eneste hold, som frygter et fremtidigt møde med FC Cross Road.

En spiller fra et andet hold ved navn Zahle Zebras, Jonas Dreyøe, fortæller til Radio 24syv, at de i efteråret spillede mod FC Cross Road. Og det var ikke en behagelig oplevelse.

»En af vores spillere diskuterede med en af deres (FC Cross Roads, red.) spillere. Deres spiller siger så til ham, at hvis han ikke passer på, så står der 10-15 gutter på sidelinjen med kniv. Vi beder så dommeren om at stoppe kampen, fordi vi er bange, men det sker ikke,« siger Jonas Dreyøe til Radio24syv.

Den episode foregik blot en uge efter, at Simon Olafsson var blevet overfaldet af spillere fra samme hold. Zahle Zebras skal møde FC Cross Road igen til maj.

På trods af at Københavns Kommune i samarbejde med DBU har iværksat en handlingsplan, som blandt andet betyder at Fairplay-ambassadører vil overvåge fremtidige kampe med Upload 18 og FC Cross Road, så frygter Jonas Dreyøe det kommende møde med FC Cross Road på grønsværen.

»Jeg ved ikke, hvad det skal hjælpe at sende fairplay-ambassadører ud. Ham, der var der sidst, sad bare og læste en bog,« siger han til Radio24syv.

Flere af Jonas Dreyøes holdkammerater har allerede meldt afbud til kampen.

»Allerede i efteråret snakkede vi om, at vi ville lade os taberdømme. Vi skrev også til DBU, at vi ikke ville spille kampen på grund af de trusler de FC Cross Road fremsatte, sidst vi mødte dem. DBU fortalte, at der ikke var noget at gøre. Hvis ikke vi dukker op, får vi en bøde og bliver taberdømt. Det har vi ikke råd til. Vi er et hold af studerende.«

»Der er rigtig mange af vores spillere, som ikke har lyst til at spille kampen. Men vi bliver nødt til at spille den. Men det bliver et amputeret hold, for der er en del af vores spillere, der allerede har sagt, at de ikke vil spille kampen. Så vores hold kommer til at bestå af folk som tør, og så krydser vi fingre for, at der ikke sker noget,« forklarer Jonas Dreyøe til Radio 24syv.

Også Upload 18 har et blakket ry i den københavnske serie 5. Salah Berkani måtte sidste år flygte fra banen med sine holdkammerater under en kamp mod Upload 18.

»Lige pludselig tonser Upload 18s tilskuere ind på banen og jagter en af vores spillere. Han bliver så slået i hovedet, og bliver jagtet rundt på banen. Pludselig vender de sig om og går mod os. Til at starte med gemmer vi os bag ham DBU-manden, men han er også bange. Bagefter holdt de og ventede på os i biler, men vi kom alle nogenlunde sikkert væk ved hjælp af nogle smutveje.«

Upload 18 fik sidste år bøder af DBU for samlet 8.000 kroner. Det er dog ikke klubberne, som har betalt bøderne.

Pengene kommer nemlig fra Københavns kommunekasse, da Upload 18 er en klub oprettet i forbindelse med et dagtilbud for kriminelle.

Salah Berkani synes ikke det er i orden, at Københavns Kommune betaler bøderne for Upload 18:

»Skal vi så også være kriminelle før vi kan få vores bøder betalt?«, spørger han.

Det har dog en helt naturlig forklaring, at kommunen betaler bøderne. Det forklarer Bekir Tokmak, som er leder af blandt andet Center Cross Road og Upload 18.

»For os handler det hele tiden om at få de unge på rette køl. Så i stedet for at de hænger på gader og stræder, så prøver vi at få dem ind i foreningslivet og inkluderet i samfundet.«

Centerchef for Københavns Kommune, Dennis Kjeldsen, supplerer:

»Når der er forseelser af den karakter vi hører om her, så bliver der også sanktioneret. Det gør DBU København, og det kommer der så en bøde ud af. Og da det er kommunen der i øjeblikket driver klubben, så kommer pengene altså derfra.«