Voldelige elever tvinger svenske skoler til at aflyse undervisning

Seksårige udsat for vold og seksuelle krænkelser, racistiske og homofobiske kommentarer mellem elever og slagsmål, der optages af hujende elever. Svenske skoler melder om massive problemer med utilpassede elever.

Svenske skoler melder om massive problemer med voldelige og utilpassede elever. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aflyst undervisning og trusler om millionbøder til skoleledelserne er konsekvenserne af et efterår præget af vold og verbale krænkelser på de svenske skoler.

Især de sydsvenske skoler er plaget af udfarende og utilpassede elever, og den statslige myndighed Skolinspektion har nu sat gang i en omfattende undersøgelse af undervisnings- og arbejdsmiljøet på samtlige skoler i Malmø-regionen.

Indtil videre er omkring ti skoler blevet undersøgt, heriblandt Rörsjöskolan-Zenith og Augustenborgsskolan. På begge skoler er undersivningen ifølge Skolinspektionen præget af støj, kaos og krænkelser fra elevernes side, og i frikvartererne er det ikke usædvanligt at høre racistiske og homofobiske spydigheder mellem eleverne. I flere tilfælde er lærerne ikke gode nok til at gribe ind, rapporterer Skoleinspektionen, og det kan komme til at koste skoleledelserne millioner af svenske kroner, hvis der ikke bliver rettet op på elevernes opførsel.

På en anden skole i regionen – Johannesskolan – slår forældrene til de yngste elever alarm, skriver avisen Sydsvenskan.

Her beretter forældrene alle om de samme problemer: Deres seksårige børn oplever hyppigt at blive udsat for vold og seksuelle krænkelser fra andre elever på skolen.

»Vi er bange for vores børns sikkerhed. Der er tale om daglige slagsmål. Min søn oplevede at blive mishandlet to gange på en dag. Han turde ikke fortælle noget til lærerne, eftersom de andre drenge havde truet med at slå ham ihjel, hvis han sagde noget. Han vågner om natten af mareridt,« siger Sebastian Nasser, der er far til en dreng i børnehaveklassen på Johannesskolan, til Sydsvenskan.

Sebastian Nasser har arrangeret, at hans svigermor flytter hjem fra udlandet, så hun kan hente sønnen, så snart han har fri.

Andre forældre fortæller, at deres døtre har oplevet at få hevet bukser og trusser ned af nogle af skolens ældre elever i pauserne mellem timerne.

Flere forældre har allerede flyttet deres børn på grund af den dårlige opførsel, og heller ikke lærerne føler sig sikre på skolen.

»Jeg tør ikke gå ned til gymnastiksalen med eleverne alene,« udtrykker en af lærerne på en lydoptagelse fra et forældremøde, som Sydsvenskan er kommet i besiddelse af.

Det har ifølge forældrene ført til at flere gymnastiktimer er blevet aflyst. Et faktum som dog afvises af Johannesskolans rektor, Maria Berben Lidén. Hun afviser også at kende til de øvrige krænkelsessager, som forældrene rejser.

Hele Sverige ramt af voldsepisoder blandt skoleelever

Flere hændelser den seneste uge peger på, at utilpassede elever ikke blot er et problem i Sydsverige, men en trend i hele landet.

Fredag aflyste Sofiedalsskolan i Gävle nord for Stockholm al undervisning for fjerde- til sjetteklasseselever som følge af, at der i efteråret har været en række episoder på skolen, hvor elever har kastet med bøger og en lærer er blevet bidt.

»Situationen er blevet så tilspidset, at vi onsdag tog en beslutning om, at lukke skolen for en dag, for i stedet at diskutere, hvordan vi sikrer en sikker arbejdsplads,« siger vicerektor Ove Sjölund til lokalmediet Gefle Dagblad.

I den modsatte ende af landet blev en 15-årig dreng ligeledes hentet med ambulance fra en skole i Halmstad mellem Helsingborg og Göteborg. Drengen ligger fortsat på intenstivafdelingen, efter han faldt om ved et busstoppested foran skolen.

Politiet ved endnu ikke, hvad der forårsagede drengens ildebefindende, men tidligere på dagen var der ifølge skolens ledelse en konflikt på skolen, og politiet efterforsker i øjeblikket sagen som en voldssag.