Vold mod børn er stadig hverdag på trods af 20 års forbud

Det er 20 år siden, at revselsesretten blev afskaffet. Alligevel bliver mange børn udsat for vold i hjemmet.

Arkivfoto. Det er 20 år siden, at revselsesretten blev afskaffet. Alligevel bliver mange børn udsat for vold i hjemmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen

Slag, lussinger og andre former for vold mod børn har været ulovligt i Danmark i 20 år.

Ikke desto mindre er denne type sager fortsat hverdag i landets retssale.

Onsdag indleder Retten i Esbjerg en sag om et forældrepars påståede vold mod børn, og samtidig kører mindst to lignende sager andre steder i landet.

Ifølge Børnerådet understreger det en tendens om, at revselsesretten endnu spøger i forældres opdragelse af børn.

En undersøgelse fra Børnerådet viser, at 29 procent af de adspurgte børn inden for det seneste år har oplevet mindre grov vold i hjemmet. Det kan være niv, skub eller rusken.

Undersøgelsen blev foretaget i juni blandt 4039 børn i 7. klasse.

Selv om der er tale om mindre grov vold, er det ikke acceptabelt, understreger Børnerådets formand, Per Larsen.

»Det er en type vold, man som forælder måske ikke tænker på som vold, men som ikke desto mindre er en voldsom fysisk adfærd, der står i stedet for dialog og fornuft i opdragelsen,« siger formanden.

Den kulturelle ændring i kølvandet på afskaffelsen af revselsesretten er ifølge Per Larsen endnu ikke fuldendt.

»Derfor skal der fortsat arbejdes hårdt på dels at lære forældre, at vold mod børn ikke er acceptabelt, og at det ødelægger deres børn, og dels at spotte og hjælpe de børn, der lever med vold derhjemme,« siger Per Larsen.

Børnerådet arbejder på at bekæmpe vold mod børn med bedre oplysning og vejledning til forældre, så de kan gøre brug af alternative og dialogbaserede opdragelsesredskaber i stedet for at ty til vold.

Børnerådets undersøgelse viser desuden, at det især er børn, der lever i en familie med misbrug, børn med diagnoser og børn med en ikke-vestlig baggrund, der oftest er udsat for vold i hjemmet.

/ritzau/