Vold, kanonslag og afbrænding af statsministerdukke: Ny bevægelse bekymrer politiet

Lørdag aften demonstrerede bevægelsen Men In Black igen i gaderne i København mod regeringens håndtering af coronapandemien. Denne gang afbrændte de en dukke, der skulle forestille statsministeren. Den voldsomme adfærd bekymrer politiet.

Gruppen Men In Black protesterede over coronarestriktioner og covid-19-vaccinationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold

Det er nu tredje lørdag i træk, at en bevægelse af selverklærede frihedskæmpere har stormet Københavns gader ved mørkets frembrud, hvor hundredvis af sympatisører for bevægelsen har skabt uro og optøjer flere steder i byen.

Bevægelsen, der kalder sig selv for Men In Black, består af en broget skare af vaccineskeptikere, konspirationsteoretikere og folk fra hooliganmiljøet.

Sammen mødes de iklædt sort tøj og halsedise og demonstrerer mod epidemiloven, samfundsnedlukningen og udviser deres vrede mod den danske regering og dennes håndtering af pandemien.

Lørdag kulminerede utilfredsheden, da Men In Black-demonstranter afbrændte en dukke, der skulle forestille statsminister Mette Frederiksen (S). En hændelse, der har vakt harme og forargelse – ikke mindst blandt politikere på Christiansborg.

Og særligt politiet har fået sin sag for i forsøget på at inddæmme urolighederne, når de sortklædte demonstranter har overtaget gadebilledet, hvor de blandt andet har kastet med kanonslag og udvist voldelig adfærd.

Ifølge Peter Dahl, chef for beredskabet i Københavns Politi, er disse protester mod regeringens coronahåndtering af en hidtil uset karakter. Og det vækker bekymring hos politimyndigheden.

»Vi har set demonstrationer hen over sommeren, efteråret og vinteren, som har været larmende uden at være voldelige og konfrontationssøgende. Men de seneste uger har vi i stigende grad set optrapning og konfrontation fra en af grupperne,« udtaler Peter Dahl til Politiken i kølvandet på lørdagens hændelser.

Ulmende uenigheder

Professor i statskundskab på Aarhus Universitet Michael Bang Petersen leder HOPE-projektet, som løbende forsker i danskernes adfærd og konsekvenserne for pandemiens udvikling.

Også han mener, at utilfredsheden er eskaleret blandt bestemte grupperinger i befolkningen undervejs i coronapandemien.

I en artikel hos Berlingske fortæller han, at man i foråret oplevede en samhørighed blandt danskerne, der var beredt på i fællesskab at bekæmpe den ukendte virus. Det har imidlertid ændret sig, lyder vurderingen fra professoren.

»Der begyndte at komme sprækker i enigheden omkring genåbningen i foråret. Uenigheden fortsatte frem til minksagen, hvor der sker en yderligere polarisering mellem de politiske grupper. Her begynder der at komme en bekymring blandt den brede befolkning, som handler om mere end bare smitte og økonomi, men også om, hvad staten egentlig kan tillade sig over for borgerne,« vurderer Michael Bang Petersen.

»Hun må og skal aflives«

Lørdag aften blev demonstranternes utilfredshed med regeringen og dens leder for alvor slået fast.

En dukke med et foto af statsminister Mette Frederiksen (S) blev afbrændt ved demonstrationen i København lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En dukke i menneskestørrelse blev hængt op i en lygtepæl i forbindelse med demonstrationerne i København. En dukke, der bar et foto af statsminister Mette Frederiksen (S). På dukkens mave hang et skilt med teksten »Hun må og skal aflives«.

Efterfølgende blev statsministerdukken antændt og gik op i flammer.

Flere folketingspolitikere har markeret deres afstandtagen til afbrændingen på Twitter. Blandt andet kalder formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, folkene bag hændelsen for »bimlende vanvittige«, mens De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, kalder det for både »afstumpet« og »afskyeligt«.

Statsministeren selv har endnu ikke kommenteret sagen.

Vandaler holdt til ansvar

Også justitsminister Nick Hækkerup (S) kommenterede lørdag aften demonstrationen. Her understregede han politiets magtbeføjelser i en sådan situation.

»Alle har ret til at demonstrere. Selvfølgelig. Men desværre ser vi igen, at politiet blev mødt med flaskekast og lignende. Totalt uacceptabelt. Politiet kommer naturligvis til at gå benhårdt efter at drage vandalerne til ansvar. Fuld opbakning til politiet,« skriver Nick Hækkerup via Justitsministeriet på Twitter.

Lørdag blev fem personer anholdt under urolighederne ved demonstrationen, men ifølge Ritzau er alle fem blevet løsladt igen.

En dukke med et billede af statsminister Mette Frederiksen (S) blev sat op ved Forum Station lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Efter demonstrationen blev dukken brændt til stor jubel fra demonstranterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.