Vold, chikane og stalking mod kvinder i Danmark overstiger EU-gennemsnit

Danske kvinder er i særligt høj grad udsat for fysisk, psykisk og seksuel vold, viser en europæisk undersøgelse blandt 42.000 kvinder.

Modelbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kvinder er i særligt høj grad udsat for partnervold, stalking, psykisk vold og sexchikane. Det viser en europæisk undersøgelse blandt 42.000 kvinder i de 28 EU-lande, skriver Jyllands-Posten.

Undersøgelsen, der bliver offentliggjort af EUs Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) onsdag, viser, at Danmark målt på stort set alle parametre havner helt i toppen, når det handler om vold mod kvinder.

52 procent af de danske kvinder i undersøgelsen angiver, at de har været udsat for enten fysisk eller seksuel vold eller begge dele. Dermed ligger Danmark et godt stykke over EU-gennemsnittet på 33 procent.

37 procent af de danske kvinder i undersøgelsen angiver desuden, at de inden for det seneste år har oplevet sexchikane, mens 32 procent af dem angiver, at de har været udsat for fysisk eller seksuel vold fra deres partner.

Samtidig er der også flest danske kvinder, der har oplevet psykisk vold fra deres partner, ligesom andelen af danske kvinder, der er blevet stalket, er meget højt.

Agenturet konkluderer i undersøgelsen også, at jo »mere en dominant alkoholkultur landet har, jo højere grad af vold mod kvinder er der«.

Direktør for EU-agenturet Morten Kjærum finder den høje forekomst af vold i Danmark alarmerende.

»Det kommer som en overraskelse for os, at Danmark - efterfulgt af lande som Sverige og Holland - kommer ud så markant på næsten alle parametre. Tallene lyver ikke. Der er et stort problem, som man bliver nødt til at se nærmere på,« siger Morten Kjærum til Jyllands-Posten.

Han mener dog, at en del af forklaringen kan være, at det i Danmark er kulturelt acceptabelt at tale om vold og seksuelle krænkelser.

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) siger til Jyllands-Posten, at en del af forklaringen på de kedelige danske resultater kan være, at danske kvinder i høj grad er ude på arbejdsmarkedet i forskellige former for omsorgsjob med tæt kontakt til borgere og klienter og dermed er udsatte i forhold til vold og chikane.

»Tallene viser, at der fortsat er brug for en solid indsats på området. Vi skal have nedbragt antallet af kvinder, som kommer på krisecenter, og som udsættes for vold og chikane derhjemme og på arbejdspladsen,« siger ministeren, der varsler et udspil til en ny handleplan på området til sommer, hvor der blandt andet skal sættes ind over for stalking.