Voksne hunde gider ikke dit babyvrøvl

Hvorfor i alverden taler vi babysprog til hunde? Ny forskning viser, at det nok i højere grad handler om os selv end om de stakkels vovser.

Foto: JOE KLAMAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indrøm det nu bare!

Når du er i selskab med en sød hund, taler du ofte babysprog til den. Det vil sige langsomt og tydeligt, nærmest syngende og med anvendelse af ekstra høje toner:

Hvor er du en god vovhund, ja. Komsedasse her, søde vuffer eller Nååh, hvor er du en kær skattebasse.

Problemet er bare, at voksne hunde er nærmest komplet ligeglade med dit infantile vrøvl. De reagerer ikke en pind mere på det, end hvis du taler »voksent« til dem.

Til gengæld reagerer hundehvalpe på din nuttede babysnak med tydelig interesse og logrende haler.

Det fremgår af en videnskabelig undersøgelse, som er udført på det franske Université de Lyon Saint-Étienne.

Her lod man en række frivillige kigge på billeder af både ældre og unge hunde, mens de sagde almindelige »hundesætninger« på såvel en baby- som en voksenagtig måde.

De talte sætninger blev optaget og derefter afspillet for både hvalpe og voksne hunde. Hvorefter det viste sig, at hvalpene havde tydelige reaktioner på babysprog, men ikke på voksensprog, mens de modne hunde hverken reagerede på infantilt eller normalt menneskesprog.

Eksperimentet siger ikke bare noget om hunde, men måske i endnu højere grad om mennesker, mener forskerne bag undersøgelsen.

Når vi ændrer udtale over for især hundehvalpe, skyldes det nemlig ikke bare, at vi finder dem nuttede på nogenlunde samme måde som menneskebabyer, mener de. Årsagen synes i endnu højere grad at være, at vi med babysproget forsøger at overkomme kommunikationsbarrieren mellem os selv og en hørende uden sprog.

»Det understreger, at vi prøver at tilpasse vores måde at tale på til en hørende – eller til det, som vi tror, at den hørende er i stand til at forstå,« siger forskningsresultatets hovedforsker, Nicolas Mathevon, til videnskabs- og teknologisitet Gizmodo.

Den erfarne hundepsykolog Anni Schrøder fra St. Heddinge møder konstant mennesker, der taler babysprog til deres hunde.

»Jeg tror, at det er et menneskeligt instinkt. Vi kan slet ikke lade være med at gå op i det der lyse toneleje. Voksne hunde er bare stort set ligeglade med det – ud over at det kan anspore dem til at blive lidt mere livlige,« siger hun og tilføjer. at man på ingen måde må tro, at hunde rent faktisk forstår alt, hvad man siger.

Hun understreger dog, at menneskets bedste ven med tiden kan lære at genkende en del ord og begreber, f.eks. »Hent bolden!« eller »Ud og tisse!«. Men det skyldes først og fremmest, at de lærer at tolke vores tilhørende kropssprog.

»Så hvis vi stort set holdt vores bøtte over for dyrene og kun anvendte få lyde, ville livet blive meget lettere for dem,« siger dyrepsykologen.