VKO vil straffe ledige med starthjælp

Kontanthjælpsmodtagere skal på starthjælp i et halvt år, hvis de udebliver fra aktivering eller jobtilbud, mener regeringen og dens støtter.

Løsgængeren Pia Christmas-Møller fik naturligt nok den store bevågenhed fra medierne, da hun pludselig var i realitetsforhandlinger i Finansministeriet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det nye politiske flertal bag 2020-aftalen er parat til at udbrede brugen af den særligt lave starthjælp for at få flere indvandrere i arbejde. Ved dagens forhandlinger vil DF kræve, at arbejdsmarkedsparate kontanthjælps­modtagere, som udebliver fra aktivering eller jobtilbud uden grund, bliver sat på starthjælp i et halvt år.

»Det vil have en opdragende effekt. Vi er nødt til at skærpe sanktionerne for flere tusinde ledige på kontanthjælp og starthjælp afslår hvert år tilbud uden grund,« siger Peter Skaarup, retsordfører for DF.

Allerede i dag kan kommunerne skære i kontanthjælpen til ledige, som udebliver fra aktivering eller virksomhedspraktik. Men fradraget foretages kun for det antal dage, hvor den pågældende er udeblevet. Og beskæftigelses­minister Inger Støjberg (V) er parat til at skærpe straffen.

Berlingske forum: Er det ok at sende kontanthjælpsmodtagere på startjælp?

»Som systemet er i dag kan kontanthjælpsmodtagere shoppe ind og ud af aktivering. Hvis der er noget, man ikke vil deltage i, mister man kun ydelsen i de f.eks. tre dage, man vælger at blive væk. Det gør det svært at skabe sammenhængende forløb, der kan bringe de ledige tilbage i job,« siger Inger Støjberg.

Hun mener, at risikoen for at ryge på starthjælp vil give de ledige »et kærligt skub« ind på arbejdsmarkedet.

»Og vi kan se, at starthjælpen er en af de ting, der har hjulpet rigtig mange indvandrere ind på arbejdsmarkedet,« siger Inger Støjberg med henvisning til VKOs målsætning om, at indvandreres beskæftigelsesfrekvens skal øges med ti procentpoint fra 2010 til 2020

Økonomisk chok

Socialrådgivernes formand, Bettina Post, er chokeret over, at regeringen vil halvere kontanthjælps­modtageres ydelse fra den ene dag til den anden. Mens en kontanthjælpsmodtager over 25 år får 10.044 kr. om måneden, så må en starthjælpsmodtager i par­forhold klare sig for 5.367 kroner.

»Det her er ondsindet. Vi får en helt masse mennesker, som går i økonomisk chok, når de fra den ene dag til den anden får halveret deres forsørgelsesgrundlag, fordi de har kvajet sig og ikke er mødt frem til aktivering en enkelt dag,« siger Bettina Post. Hun tror ikke, at forslaget får flere indvandrere eller danskere i job.

»Tværtimod ved vi, at det lammer de ledige at være så meget økonomisk på hælene,« siger Bettina Post.

Hendes skepsis deles af Dorte Caswell, der har forsket i sanktioner over for kontanthjælpsmodtagere.

»Truslen om at man kan blive trukket i kontanthjælp, får flere ledige til være aktivt jobsøgende. Men hvis man sætter folk på starthjælp i et halvt år, kan det risikere få andre konsekvenser. F.eks. at de resignerer og bliver modløse i stedet for at søge job,« siger Dorte Caswell, forsker på Anvendt Kommunal Forskning.

Trods kritikken forventes det, at 2020-forhandlerne kan nå til enighed om at udbrede brugen af starthjælp allerede i dag. Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) »tror ikke, at der er problemer i det«, Og løsgængeren Pia Christmas-Møller, som tidligere har markeret sig med kritik af VKOs udlændingepolitik, er også parat til at stramme op.

»Det skal have en konsekvens, når ledige afstår fra aktivering. Men det gælder ikke matchgruppe tre, der de ikke-arbejdsmarkedsparate,« siger hun.

Anderledes krasse er ordene fra kristen­demokraten Per Ørum Jørgensen.

»Nogle mennesker skal have en hjælpende hånd i stedet for at blive presset. Det med økonomisk sanktion hver gang, det må på et tidspunkt stoppe,« siger Per Ørum Jørgensen, der forlod forhandlingerne i onsdags.

Socialdemokraterne undrer sig over, at Pia Christmas-Møller vil sikre flertal for forslaget.

»Starthjælpen skal afskaffes og ikke udbredes til endnu flere mennesker. Jeg er tilhænger af, at vi reagerer prompte, og også gerne med en økonomisk sanktion, hvis arbejdsmarkedsparate ledige udebliver fra aktivering uden grund. Men folk skal have mulighed for at rette op med det samme og ikke straffes et halvt år frem i tiden,« siger socialordfører Mette Frederiksen (S).