VKO-strid om optjening af velfærdsydelser

Beskæftigelsesministeren er uenig med arbejdsgiverne om nyt optjeningssystem for velfærdsydelser. Både K og S er derimod enige med arbejdsgiverne.

Regeringen arbejder i disse dage på et udspil om begrænsning af velfærd til udlændinge. Forslagene, som regeringen skal tage stilling til, handler bl.a. om begrænsning af retten til hjemmehjælp og tvungen sundhedsforsikring. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringsblokken strides internt om det optjeningssystem, som skal gøre op med princippet om, at lægehjælp, uddannelse og sociale ydelser er universelle for alle i det danske samfund.

I et nyt, internt embedsmandsnotat, hvis konklusioner Berlingske er i besiddelse af, lanceres 28 barske forslag. Det foreslås bl.a., at retten til at opholde sig i Danmark for ikke-EU-borgere gøres betinget af obligatorisk sundhedsforsikring i de første fire år. Og at der i de første to år indføres brugerbetaling på to år for adgangen til almen- og speciallæger, samt til behandling på sygehuse.

De Konservative lægger sig sig tæt op ad Dansk Arbejdsgiverforening, som kraftigt advarer imod, at et optjeningsprincip kan gøre det vanskeligt for danske virksomheder at tiltrække vigtig udenlandsk arbejdskraft til det skattetunge danske samfund.

»Jeg synes bestemt, at vi skal tage Dansk Arbejdsgiverforenings kritik alvorligt. Man skal passe på, at man ikke dobbeltbeskatter folk ved, at de på den ene side betaler en høj skat og på den anden side også skal betale for nogle ydelser. Man kan godt frygte, at det får nogle mennesker til at blive væk. Vi får brug for de mennesker,« siger arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle (K).

Kan ramme virksomheder hårdt

Ifølge adm. dir. Jørn Neergaard Larsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, kan optjeningsprincippet »meget vel ramme virksomhederne meget hårdt og med den konsekvens, at virksomhederne i stedet for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft vælger at flytte yderligere funktioner over på den anden side af grænsen«. Han bryder sig ikke om kravet om obligatoriske sundhedsforsikringer. »Det er et eksempel på det, jeg advarer imod. Det er afgørende, at der er ligeværdighed for skatten,« siger han.

»Grundlæggende forkert«

Det er særligt beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), som gennem de seneste måneder har slået på tromme for optjeningsprincippet. Hun står i spidsen for arbejdet og har ved flere lejligheder betegnet det som »grundlæggende forkert«, at »skattekisten åbner sig med det samme«, når udlændinge kommer til Danmark.

I modsætning til de Konservative, erklærer beskæftigelsesministeren sig da også direkte uenig med arbejdsgiverne. Hun mener grundlæggende ikke, at højtuddannet arbejdskraft søger til Danmark for at udnytte de sociale ydelser. »Det er tværtimod det danske arbejdsmarked og de karrieremuligheder, der ligger her. Samt det spændende arbejdsmiljø, som vi har i Danmark. Så dér er jeg ganske enkelt ikke enig med DA,« siger Inger Støjberg.

Udvalgsarbejdet ventes drøftet på et møde i Regeringens Økonomiudvalg i morgen, og på forhånd har både S og SF meldt blankt fra og klandrer udspillet for at være et brud med den solidariske, skandinaviske velfærdsmodel. Integrationsordfører Henrik Dam Kristensen (S) er derimod fuldstændig enig med de traditionelle politiske modstandere hos DA.

»Jeg forstår udmærket Neergaard Larsen. De, der kommer herop, skal typisk betale skat. Hvis de oven i det skal have en forsikringsordning for at komme til praktiserende læge, en generel sundhedsforsikring og derudover betale for, at deres børn bliver uddannet, bliver Danmark godt nok dyrt at komme til,« siger Henrik Dam Kristensen.

Det var på Dansk Folkepartis initiativ under finanslovsforhandlingerne, at embedsmandsudvalget tog fat på papiret, der bærer titlen »Udlændinges ret til velfærdsydelser«. Mens de Konservative ser med betydelig skepsis på at indføre optjeningsprincipper på både sundheds- og ældreområdet, finder næstformand Peter Skaarup (DF) det helt uproblematisk at gøre det obligatorisk for udlændinge, at de skal indbetale til sundhedsforsikring i de første fire år i Danmark.

Han opfordrer derfor regeringen til at se positivt på det forslag og ikke mindst de Konservative til »at se fordomsfrit på alle forslag«. »Absolut. Selvfølgelig støtter vi grundtanken om et optjeningsprincip på sundhedsydelser,« siger han. DF tror ikke, at det har den store betydning for potentiel udenlandsk arbejdskraft, om de har fuld adgang til offentlige ydelser fra dag ét. Om DA-kritikken siger han:

»Man skal huske på, at Jørn Neergaard som DA-direktør repræsenterer en interessegruppe. Interessen for virksomhederne er størst mulig adgang til at få ansatte til den lavest mulige pris, så de kan konkurrere med udlandet. Men vi har også en interesse i at få en lavere arbejdsløshed i Danmark og flere i beskæftigelse. Det spiller også ind her,« siger Peter Skaarup.