VK vil bruge 200 mio. på biobrændsel

Efter lange diskussioner besluttede regeringen i går at satse 200 millioner kr. på biobrændsel, som skal supplere benzinen. Minister håber på nyt eksporteventyr.

Foto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er parat med 200 millioner kr. til forskning i biobrændsel og håber, at det kan være med til at skabe en ny dansk eksportsucces.

Ideen er, at de 200 millioner kr. over fire år kan få Danmark til at være blandt de første lande, som vil være i stand til få benzinen suppleret med biobrændsel.

»Nu er vi med på vognen, men konkurrencen er skrap. Selv USAs præsident Bush har sagt, at dette er vejen. Med denne økonomiske satsning er vi med helt fremme i feltet«, siger transport- og energiminister Flemming Hansen (K).

Man kan allerede i dag blande biobrændsel og benzin, men det er den såkaldte første generation. Det vil sige, at det er biobrændsel udvundet på fødevarer og foderstoffer. Problemet med det er, at det beslaglægger store landbrugsarealer og energiudbyttet er begrænset. Endelig giver det en stor udvaskning af nitrat og nitrit.

Regeringens 200 millioner kr. går til forskning i anden generation, som baserer sig på blandt andet affald, halm og flis. Og det er her, den internationale forskerkamp udspilles.

Langt om længe
Professor Birgitte Kjær Ahring fra Danmarks Tekniske Universitets Videnscenter for Affald er glad for den nye melding:

»Langt om længe. Man har ikke villet en dyt, og man har bare stukket hovedet i busken og sagt, at der er olie nok i Nordsøen og været enormt arrogante. Jeg tror, det handler om, at prisen på olie er steget så meget, og selv en minister skal jo tanke ind i mellem,« siger hun og tilføjer, at Sverige gør mere:

»Sverige har været hurtigt ude af helt principielle grunde, og det har kostet dem rigtig mange penge, men havde den danske regering puttet bare nogle af de mange penge i udviklingen herhjemme, så havde vi jo været helvedes langt fremme,« konstaterer hun. Charles Nielsen, ansvarlig for forskning- og udvikling ved Elsam er tilfreds:

»Det er meget glædeligt, at der kommer yderligere midler til området. Man kan ikke på nuværende tidspunkt svare på, om det er nok, men det afgørende er, at vi kan bevare det forspring, vi forskningsmæssigt og udviklings-mæssigt har etableret i Danmark over de seneste år.«

Håbet er, at teknologien kan være så udviklet, at danske bilister måske allerede om to-fire år kan tanke biobrændsel sammen med den almindelige benzin.