VK-politikere ønsker sund moms

Både Venstre og Konservative lufter nu tanken om lavere moms på frugt og grønt.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er opbrud i det politiske nej til lavere moms på frugt og grønt, som flere ernæringseksperter anbefaler i kampen mod fedme.

Det skriver Politiken Søndag.

Sundhedspolitikere fra regeringspartierne opfordrer nu regeringen til at få undersøgt idéen, og den konservative leder, økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen, er positiv.

»Jeg er åben over for, at vi får lavet en undersøgelse, så vi kan få en mere kvalificeret diskussion«, siger Bendt Bendtsen, der mener, at tanken er ved at vinde indpas i alle partier på Christiansborg.

Hans melding glæder den konservative sundhedsordfører Helle Sjelle.

»Vi står over for massive problemer med overvægt, og vi har ikke løsningen. Så kan vi altså ikke bare tillade os at feje forslag af banen og sige, at det vil vi slet ikke se på«, siger Helle Sjelle.

I Venstre arbejder de to sundhedsordførere Preben Rudiengaard og Jørgen Winther, der begge er læger, for at rykke på modstanden i deres parti.

»Det ville klæde os at få lavet en ordentlig undersøgelse i stedet for bare at ryste på hovedet og sige nej«, siger Preben Rudiengaard.

»Og sådan en undersøgelse bør også forsøge at medregne de sundhedsøkonomiske aspekter. Altså hvad vi ville spare, hvis befolkningen blev sundere«.

Rudiengaard mener, at man ud over frugt og grønt skal gå skridtet videre og overveje lavere moms på sunde fødevarer med lavt fedt- og sukkerindhold.

Både sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Kristian Jensen (V) har blankt afvist tanken om differentieret moms. Blandt andet med et argument om, at det ville være svært at afgrænse frugt og grønt.

Men det artgument afviser Helle Sjelle:

»Frisk frugt og grønt må være til at finde ud af. Det kan lade sig gøre i andre lande, hvorfor så ikke værei Danmark«.

Danmark er det eneste EU-land, som ikke har en eller anden form for nedsat moms på fødevarer.

Kilde: Politiken