VK overvejer at løbe fra løfte om større børnecheck til småbørnsfamilier

Regeringens valgløfte om at hæve børnechecken med 2.000 kr. fra 2008 bliver måske alligevel ikke til noget. Årsagen er, at regeringen vil være sikker på at føre en ansvarlig økonomisk politik, siger skatteminister Kristian Jensen (V).

Småbørns- familierne blev i 2005 stillet i udsigt, at regeringen i 2008 ville forhøje børnechecken med 2.000 kroner. Men nu trækker skatteminister Kristian Jensen i land. Arkivfoto: Colorbox/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Familier med børn under tre år risikerer at måtte kigge langt efter den stigning i børnechecken på 2.000 kr. årligt, som regeringen ellers har lovet ville træde i kraft fra 2008. Regeringen sår selv tvivl om, hvorvidt den har tænkt sig at overholde sit løfte om at hæve børnechecken med i alt 400 mio. kr. efter nytår.

»Med de advarsler der er blevet givet fra økonomiske iagttagere her i de seneste uger, så er det vores opfattelse, at det vil være klogt lige at tage en temperaturmåling på dansk økonomi, inden vi igangsætter nye aktiviteter,« siger skatteminister Kristian Jensen (V).

Han tilføjer, at det stadigvæk er regeringens politik at ville hæve checken for de mindste børn med 2.000 kr. årligt. pr. barn.

»Men det er også vores politik at sikre en ansvarlig økonomisk udvikling, og at finansloven ikke kommer til at bidrage til overophedning af dansk økonomi. Og det må vi så se, når vi så at sige får taget temperaturen på dansk økonomi. Og det kan vi altså først, når vi har klarlagt finanslovsforslaget i starten af det nye år,« siger skatteministeren, der dermed udskyder sit lovforslag om børnechecken.

S: Løftebrud
Allerede nu råber Socialdemokraterne »løftebrud«.

»Regeringen afgav deres utvetydige løfte i forbindelse med valget i 2005, og de gav ingen indikationer i den netop overståede valgkamp på, at de ville droppe de planer. Dermed må landets børnefamilier føle sig voldsomt ført bag lyset af denne regering,« siger skatteordfører Nick Hækkerup (S).

»Det har jeg kun et skuldertræk til overs for,« siger skatteministeren om anklagen og tilføjer, at regeringen også har sagt, at den vil føre en ansvarlig økonomisk politik.

»Og det der er væsentligt at sige her er, at dansk økonomi har udviklet sig så stærkt, og ledigheden faldet så meget, at vi nu skal tænke os godt om for at sikre, at vi kan holde dansk økonomi på sporet. Vi har ikke trukket vores forslag, vi har sådan set bare taget en time-out.«

Men hvis I trækker forslaget og ikke hæver børnechecken, er det så et løftebrud?

»Jeg vil ikke drage nogen konklusioner, før vi har overblikket, og det har vi, når det nye finanslovsforslag kommer.«

Men jeg hører dig ikke afvise, at der kan være tale om et løftebrud, hvis I ikke hæver børnechecken i 2008?

»Der vil være tale om et løftebrud, hvis vi ikke fører en ansvarlig økonomisk politik.«

Har I andre ubehagelige overraskelser i ærmet i form af nedskæringer i den kommende tid?

»Det her er ikke et spørgsmål om nedskæringer, det er et spørgsmål om, hvornår man iværksætter et løft i det økonomiske råderum, og nej, jeg har ikke nogle yderligere kommentarer, før vi ser finanslovsforslaget for 2008 i sin helhed, og det gør vi i det nye år.«