VK: Mindre velfærd til udlændinge

VK-regeringen vil forhindre udlændinge i at få adgang til basale danske velfærdsgoder de første år i Danmark. Socialdemokraterne raser over ideen.

ARKIVFOTO. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed

Regeringen varsler nu et opgør med udlændinges adgang til basale danske velfærdsgoder som lægebesøg, folkeskole og kontanthjælp.

Et udvalg med repræsentanter fra flere ministerier skal kigge på mulighederne for at udvide ordninger om optjeningsprincip for velfærdsydelser, så udlændinge må vente en årrække, før de får adgang til velfærdstilbud, når de kommer til Danmark.

Din mening: Bør udlændinge vente på velfærdsydelser?

»Der er noget grundlæggende forkert ved, at man kan komme til Danmark, og så åbner skattekisten sig med det samme, uden at man bidrager. Derfor vil vi kigge fordomsfrit på optjeningsprincipper inden for de økonomiske ydelser, sundhedsområdet og folkeskolen. Vi kigger på det hele,« siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der kalder arbejdet for en videreførelse af ideerne fra pointsystemet, hvor »alle, der kan og vil bidrage, er velkommen.«

Hun står i spidsen for det udvalg, som de kommende tre måneder skal gennemgå hele velfærdsområdet og komme med en vurdering af, hvor langt regeringen kan gå uden at komme i konflikt med EU-retten og internationale konventioner.

Under dette års finanslovsforhandlinger var optjeningsprincippet en central del af forhandlingerne, og regeringen valgte at indføre to års optjening for fuld adgang til børnecheck sammen med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Socialdemokraterne raser over, at regeringen vil udvide ordningen:

»Det er et fundamentalt opgør med den danske velfærdsmodel. Hvad skal der ske med en udenlandsk familie, som ikke har tegnet en forsikring, men så bliver børnene syge?« spørger socialordfører Mette Frederiksen (S), der frygter for, at der vil ske »meget store menneskelige tragedier,« hvis regeringen går videre med ideerne.

Dansk Folkeparti derimod er begejstret for udmeldingen.

»Vi lægger meget vægt på, at vi beskytter velfærdssamfundet imod globalisering,« forklarer udlændingeordfører Peter Skaarup.