VK-bagland: Anders Fogh risikerer nej til forbeholdene

Regeringspartiernes kredsformænd frygter, at befolkningen vil straffe statsministeren og senere stemme nej til at ophæve EU-forbeholdene, fordi regeringen nu endegyldigt har sagt nej til en folkeafstemning om Lissabon-traktaten. PDF: Læs gallupmålingen om danskernes holdning til EU-forbeholdene

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kan komme til at betale en høj pris for ikke at give danskerne en folkeafstemning om Lissabon-traktaten.

Det mener VK-baglandet, som i en rundspørge for Berlingske Tidende svarer, at det nu bliver sværere at få de fire EU-forbehold afskaffet, som Fogh satser på senere i denne valgperiode.

I rundspørgen til kredsformændene for de to regeringspartier har hver fjerde svaret, at det i høj grad eller i nogen grad vil betyde, at flertallet i befolkningen vil stemme nej til ophævelse af EU-forbeholdene. Derudover svarer 41 procent, at det i mindre grad vil få en negativ betydning.

Politisk ordfører for de Konservative, Henriette Kjær, giver dog ikke meget for den rundspørge.

»Jeg vil mene, at vi har overvejet det noget mere grundigt i folketingsgruppen, end de formænd i vores bagland, der lige får sådan en mail fra jer,« siger hun.

»Befolkningen er så voksen og fornuftig, at den ikke i trods vil stemme nej. Jeg tror ikke på, at man vil stemme imod en ophævelse af forbeholdene, hvis man er glødende EU-tilhænger. Det kunne jeg slet ikke forestille mig,« fortsætter Henriette Kjær.

Der er dog også andre, som har overvejet sagen, og det er en række EU-eksperter, som i gårdagens Berlingske Tidende forudså, at den manglende afstemning kan være med til at fremprovokere et nej ved den kommende folkeafstemning om EU-forbeholdene.

»Nu risikerer man at trække et projekt ned over hovedet på danskerne, som de ikke kan lide, og derfor siger de: Nej, nu skal vi give dem en lærestreg,« sagde lektor ved Aalborg Universitet Søren Dosenrode blandt andet.

Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at eksperternes udtalelser blot er »et forsøg på at piske en stemning op.«

»Og det påvirker alle vegne. Men når vi om et års tid har haft EU-debatten i højsædet rundt omkring, så er jeg stensikker på, at 100 pct. af Venstrefolkene svarer positivt tilbage,« forsikrer Michael Astrup Jensen, som mener, at eksperternes udtalelser også har påvirket kredsformændene. Selv er han dog ikke så pessimistisk som sit eget bagland.

»Jeg tror ikke, at vælgerne er så dumme, som eksperterne prøver at gøre dem til – at vælgerne ikke kan se det fornuftige i, at vi skal afskaffe forbeholdene, men bare udnytte dem til at give regeringen en blodtud. Når vi får sat EU-debatten i højsædet, som vi bl.a. gør, når vi indbyder alle Folketingets partier til en drøftelse af ny Europa-politik fra starten af januar, så er jeg sikker på, at vi nok skal få en god diskussion om EU i fremtiden – og ikke mindst om forbeholdene,« siger Michael Aastrup Jensen.